şte gaslightinge uğradığınızın 14 önemli işareti « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

şte gaslightinge uğradığınızın 14 önemli işareti

Günümüzde pek çok ilişkide görülebilen bir manipülasyon tekniği olarak bilinen gaslighting, maruz kalan kişiye akıl sağlığını dahi sorgulatabiliyor. İşte neredeyse her 3 ilişkiden birinden yaşanabilen ve depresyon, anksiyete dahil pek çok psikolojik probleme sebep olabilen gaslightinge uğradığınızın işaretleri…


Web Banner

Özellikle narsist partnerlerin karşıdaki kişiye uyguladığı ve günümüzde aile, ev, iş dahil pek çok ilişki türünde görülebilen gaslighting, romantik ilişkilerde de görülebiliyor. Taciz içeren ilişkilerde görülen bir duygusal istismar biçimi olarak ifade edilen gaslighting; maruz kalan kişinin aklını kaybettiğini düşünmesine dahi sebep olabiliyor. Bir kişiyi düşüncelerini, hatıralarını ve çevresinde meydana gelen olayları sorgulamaya zorlayan bir manipüle etme eylemi olarak bilinen gaslighting, kurbanı akıl sağlığını sorgulamaya itiyor.

İlişkilerde ‘gaslighting’e dikkat!

“Gaslighting” terimi, “Gaslight” isimli filmden gelmektedir. Filmde, Charles Boyer’in canlandırdığı sinsi koca karakteri, Ingrid Bergman’ın oynadığı karısını delirdiğine ikna etmek için manipüle etmektedir. Bu yolla karısına işkence etmektedir.

Gaslighting, kasıtlı olsun ya da olmasın, bir manipülasyon şekli olarak ifade edilmektedir. Gaslighting manipülasyonu özellikle iş yerlerinde patronlar, arkadaşlar ve aile içerisinde ebeveynler de dahil olmak üzere pek çok türde ilişkide uygulanabilmektedir. Fakat gaslightingin en yıkıcı ve zoraki biçimlerinden biri, bir ilişkide yaşanmasıdır.

Partneriniz tarafından gashligtinge uğradığınızın belirtileri

Uzman isim PhD Robin Stern’e göre, gaslighting kurbanı olduğunuza dair işaretler şunlar olabilir:

-Partnerinizin kötü davranışları için bahaneler uydurmak

-Eskisinden daha endişeli hale gelmiş olmak ve kendinden daha az emin olmak

– Oldukça hassas olup olmadığını sık sık merak etmek

-Eskiden olduğun gibi hissetmemek

-Partnerinizle ilgili çatışmalardan kaçınmak için arkadaşlarınıza ya da aile üyelerine bilgi vermemek

-Arkadaşlardan ve ailenizden izole, ayrı şekilde hissetmek

-Kendinizi umutsuz hissetmeniz

-Eskiden zevk aldığınız aktivitelerden çok az zevk almanız ya da hiç zevk almamanız

-Yaptığın her şeyin yanlış olduğunu hissetmek

-Her zaman işler ters gittiğinde bunun senin hatan olduğunu düşünür hale gelmek

-Karşısındaki kişiden sık sık özür dilemek

-Bir şeyin yanlış olduğu hissine sahip olmak, fakat ne olduğunu bir türlü belirleyememek

-Sürekli partnerinize verdiğiniz cevabınızın uygun olup olmadığını sorgulamak

-Karar vermeyi giderek daha zor bulmak

Zayıflıklarınızı bilip bunu kullanırlar

Gaslighting kullanan insanlar zaaflarınızı bulma ve düğmelerinize basma konusunda uzman hale gelirler. Ayrıca hassasiyetlerinizi ve zayıflıklarınızı bilir ve bu bilgileri size karşı kullanırlar. Bu yöntem ile kendinizden, muhakemenizden, hafızanızdan ve hatta akıl sağlığınızdan şüphe duymanıza sebep olabilirler.

Narsistik kişilik bozukluğu olan partnerler sıkça uygulayabilir

Bu manipülasyon türünü uygulayan kişiler özellikle narsistik kişilik bozukluğu denen psikolojik bir bozukluğa sahip olabilirler. Narsist kişiler son derece önemli olduklarına ve dünyanın onların etrafında döndüğüne inanan bir yapıya sahiptirler. Karşı taraf kendilerine hizmet etmedikçe ilgi duymazlar. Empati kuramayan bu kişiler, başka bir kişinin ne hissettiğini ya da deneyimlediğini anlama yeteneğine sahip değildir.

Sürekli övgü isterler

Narsist kişiler ayrıca sürekli dikkat ve övgü isterler. Bu konularda talepkar olabilirler. Kendileri ve gelecekleri hakkında görkemli görüşlere sahip, kendilerini çokça önemseyen kişilerdir.

Eleştiriye tahammülleri yoktur

Bu insanlar başarılarını abartırken, eleştirilere ise öfkeyle cevap verirler. Ayrıca başkalarını kişisel kazançları için kullanır ve çevresinden özel ilgi veya özel muamele beklerler. Kendileri eleştiri kabul etmezken tersine başkalarını çokça eleştirirler ve kolayca kıskanabilirler.

Web Banner
Web Banner