Sosyal medya bağımlılığı için şirketlere dava « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sosyal medya bağımlılığı için şirketlere dava


BBC’nin haberine göre, Facebook ve İnstagram’ın sahibi Meta’nın yanı sıra Google, Snapchat’in sahibi Shap Inc., Tiktok ve diğerleri aleyhindeki davanın, şimdiye kadar Silikon Vadisi’nde açılan en büyük davalardan biri olduğu belirtiliyor. Davacılar arasında ülkenin dört bir yanından aileler ve okul yönetimleri yer alıyor.

Davacılar, sosyal medya platformlarının zararlı olduğunu, kendi çocuklarının bunlara bağımlı hale geldiğini iddia ediyor. Ailelerin avukatları, 14 yaşındaki İngiliz kız öğrenci Molly Russell’ın intiharının gençlerin karşılaştığı potansiyel zararların önemli bir örneği olduğuna inanıyor. Avukatlar, Russell’ın İnstagram’da depresyon, intihar ve kendine zarar verme videolarını izledikten sonra hayatına son verdiğine dikkat çekiyor ve uygulamaların bağımlılığa neden olan tasarım özellikleri içerdiğini iddia ediyorlar. Yargıcın da uygulamalarda yaş doğrulaması bulunmadığını vurguladığı belirtildi.

‘Kişisel bilgileri topluyor’

Gençlerin Tiktok’ta geçirdiği sürenin arttığına vurgu yapan SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, şu uyarılarda bulundu:

■ Uygulama, kullanıcılara kısa videolar paylaşabilecekleri yaratıcı bir alan sunarken, potansiyel zararlara ilişkin endişeleri de artırıyor.

■ Ailelerin bu sorunların farkında olması ve çocuklarına güvenli bir çevrimiçi ortam sağlamak için proaktif önlemler alması gerekiyor.

■ TikTok’la ilgili temel endişelerden biri gizliliktir. Uygulama, konum verileri, cihaz bilgileri ve tarama geçmişi dahil olmak üzere çok miktarda kişisel bilgi topluyor.

■ Bu bilgiler hedefli reklamcılık için kullanılabilir ve her zaman yanlış ellere geçme riski taşımaktadır.

■ Her platform gibi TikTok kullanırken gizlilik ayarları incelenmelidir.

■ Hassas bilgilerin çevrimiçi olarak paylaşılmamasının önemi konusunda çocukların eğitilmesi gerekiyor.

■ Aileler uygunsuz içerikler konusunda çocuklarla konuşmalı, uygulamada içerik filtreleri ve kısıtlamaları ayarlamalı, uygun içerik türü hakkında çocuklara net yönergeler oluşturmalı.

■ Çocuklara sorumlu çevrimiçi davranışlar ve siber zorbalığın etkileri öğretilmeli.