Prof. Dr. Toros’tan ‘çöl tozu’ açıklaması! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Prof. Dr. Toros’tan ‘çöl tozu’ açıklaması!

Avrupa’da geçen hafta etkili olan çöl tozu, perşembe gününden bu yana Türkiye’de de etkili oluyor.


Geçen perşembe gününden  bu yana ülkemizde etkili olan ve endişeye sebep olan çöl tozları hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Geçtiğimiz hafta Avrupa, Çöl tozu etkisi altındaydı. Aslında ayın 18’inde Afrika üstünde çok güçlü rüzgârlar oluştu ve burda tonlarca toz atmosfere karıştı. Daha sonra hava hareketleri ile Avrupa üstünde bir haftadır etkisini devam ettiriyor. Doğuya doğru hareket ederek perşembe günü ağır ağır ülkemize giriş yapmaya başladı. Şu anda uydu verilerine baktığımız zaman dün ve bugün ülkemizin bütününde etkili olduğunu görüyoruz. Yani atmosferimizin bütününde çöl tozu etkin. Fakat bu saatler itibari ile model sonuçlarına göre ülkemizin kuzey batı bölümünden başlayarak etkisini kaybedeceği ve yok olacağını söyleyebiliriz. Yarın öğleden itibaren de ülkemizin bütününde çöl tozu etkisini kaybedecek” biçiminde konuştu.

“DÜN HAVA KİRLİLİĞİ DEĞERLERİNDE YÜZDE 50 ARTIŞ OLDU”

Değerlerin az olmasına karşın hava kirliliğinde artış olduğunu dile getiren Prof. Dr. Toros, “Yarın öğleden sonra ülkemizde de etkisini kaybetmesini bekliyoruz. Modeller bunu gösteriyor. Tabi çöl tozları yere yakın düzeyde çok yoğun değil ise biz gözle göremiyoruz. Bunları yalnızca hava kalitesi ölçüm cihazlarından görebiliriz. Mesela önceki günlere göre dün, hava kirliliği değerlerinde % 50 hatta daha fazla artış olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla burada bulunan değerler az ama çöl tozu etkisi altındayız ve bu etki güneşten gelen ışınımın azalmasına etki edebilir” ifadelerini kullandı.

“KORKMAMIZA GEREK YOK”

Çöl tozlarının virüs tehdidi taşımadığını dile getiren Prof. Dr. Toros, “Bu toz kaynağına bakacak olursak Afrika’daki güneş sıcağında yanmış kayaların parçalanmış hali, toz parçacıkları. Dolayısıyla bütünüyle sıcak altında yandığı için ve oradan atmosfere karıştığı için ve atmosferde yukarı seviyelerde hareket ettiği için yeryüzünde bizlerle temas etmediği için virüs taşıma ihtimali yok. Yani insanlara direk olarak temas etmediği için ayrıca etse bile uzun süre güneş ışığına maruz kaldığından virüs taşıma ihtimali yok. Çünkü uzmanlar güneş ışığı altında bu virüsün uzun süre yaşayamadığını belirtiyor. Dolayısıyla korkmamıza gerek yok” dedi.

Prof. Dr. Toros,  “Havadaki toz değeri çok fazla değil ise sağlığımızı etkilemez çünkü zaten bu daima atmosferde var olan doğal bir maddedir ama bazen çok yoğun olabilir zaten Afrika’dan kalktı Avrupa’yı geçti oradan bizlere gelinceye kadar yoğunluk bütünüyle azalmış durumda şu an için sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yok yalnızca bitkilerin ya da ekolojik sistemdeki diğer canlıların besin kaynağı anlamında Çok yararlı bir toz olarak bir element olarak bakabiliriz.” ifadelerini kullandı.