Osmanlı itirafı! Yunan medyasında manşet « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Osmanlı itirafı! Yunan medyasında manşet


Web Banner

Hafta içinde Avrupa’da toplanacak zirve, ABD Başkanı Biden’a gönderilen mektup, ABD Senatosu’na sunulan Türkiye karşıtı teklif ve Türk heyetinin Libya ziyareti. Yunan medyası, bugün yine Türkiye’yi manşetine taşıdı.

‘ERDOĞAN NE SÖYLERSE CİDDİYE ALACAĞIM’

Kışkırtıcı haberleriyle bilinen Ta Nea gazetesi, eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın konuşmalarını yazan Paul Glastris’in verdiği röportajı ‘Erdoğan ne söylerse çok ciddiye alacağım’ başlığıyla haberleştirdi. Annesi Kozanalı bir Yunan göçmeninin kızı olan Glastris, Clinton’la yaşadığı tecrübeye dayanarak Yunanistan’ın Erdoğan’ın konuşmalarına ‘kesinlikle’ dikkat kesilmesi gerektiğini belirtiyor. “Konuşmalar dünyadan kopuk yazılmaz” diyen Paul Glastris, bir liderin dile getirdiği şeyin nadiren önemsiz olduğunu kaydetti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan özel bir durumu var.”

Ta Nea gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu kurduğu “Dünyanın 34 farklı ülkesine yayılan 78 şehitliğimiz, dış politikamızın tabii sınırlarını da çizmektedir. Hiç kimse Türkiye’nin ufkunu 780 bin kilometrekareye hapsedemez” cümlesini ‘Yeni provokatif açıklamalar’ başlığıyla okurlarına sundu. Skai televizyonu, aynı açıklama için ‘Erdoğan’ın Yeni Osmanlı hayalleri’ başlığını seçti.

CNN Yunanistan, ‘Erdoğan’ın jeostratejik intibak hikayesi ve Batı ile bozulan ilişkiler’ başlıklı analizinde Cumhurbaşkanı’nın TBMM açılışında yaptığı konuşmaya odaklanıyor. Eleni Vergou imzalı analizde, Erdoğan’ın kendi hamlelerini jeopolitik satranca benzettiği aktarıldı.

 

‘ÇANLAR TÜRKİYE İÇİN ÇALIYOR’

To Vima gazetesi, ‘Erdoğan Prag’da olacak-Atina Türk meydan okumalarının gölgesinde karşı saldırıya geçti’ başlıklı haberinde Çekya’nın başkentinde hafta içinde düzenlenecek Avrupa Siyasi Birliği Zirvesi’ni sayfasına taşıdı.

Gazeteye göre, Türk lider Erdoğan’ın zirveye katılmasına Atina olumlu yaklaşıyor. Ancak To Vima, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in Türkiye’den yükselen ‘tehditleri’ Prag buluşmasında gündeme getirecek.

Ankara’nın Atina’ya karşı takındığı tavrın sonuçlarının şimdiden sonuçları olduğunu savunan To Vima, Türkiye’nin ABD’den satın almak istediği F-16 savaş uçaklarının halen ‘askıda’ tutulduğunu yazdı. Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez’in Ankara’ya bir açık mesaj daha gönderdiğini ileri süren gazete, “Çanlar Türkiye için çalıyor” ifadesini kullandı.

 

‘TEKRAR SALDIRIYOR’

ABD Senatosu’na sunulan Türkiye’ye F-16 satılmasının şartları arasında ‘Yunanistan üstünde uçuş gerçekleştirilmemesi’ öne çıkıyor. Yunanistan taraftarlığıyla bilinen Senatör Chris van Hollen’in sunduğu yeni değişiklik tasarısında, ayrıca Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine onay verilmesi de şartlar arasında sayıldı.

CNN Yunanistan, ABD Senatosu’na sunulan teklifi ‘Erdoğan’ın Yunanistan’a karşı tavrı-ABD ve Atina ona ne söylüyor?’ başlığıyla sayfasına taşıdı.

Eleftheros Typos gazetesinin Türkiye karşıtı tasarı için seçtiği başlık ‘Menendez (Türkiye’ye) tekrar saldırıyor: Sinmeyeceğiz’ oldu. Gazete bir diğer haberinde, ‘Türkler bir kez daha F-16’lar hakkında şikayet ediyor ancak ABD dikkate almıyor’ başlığını kullandı.

 

BIDEN’A ‘OSMANLI’ MEKTUBU

Amerikan Yunan Enstitütüsü’nün başkanı Nikos Laringakis, ABD lideri Joe Biden’a bir mektup gönderdi. Ethnos gazetesi, mektupta Beyaz Saray’dan ‘Türk provokasyon’larını açık şekilde kınamasının talep edildiğini yazdı.

Skai televizyonu ise, aynı mektubu ‘Biden’a mektup: ABD, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Yeni Osmanlıcı tasavvurun önündeki engel’ başlığıyla verdi.

To Vima ayrıca, ’23 Yunan adası Amerikan silahlarıyla dolduruldu’ başlığıyla Türk medyasındaki haberleri okuyucularına aktardı.

 

MİÇOTAKİS: ON YILLARIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

İngiliz Sunday Times’a bir röportaj veren Başbakan Miçotakis ise, Türk-Yunan ilişkilerinin on yıllardır en düşük seviyesine indiği yorumunu yaptı. Türkiye’yi ‘askeri çatışma’ korkusu yayan ‘dezenformasyon’ yaymakla suçlayan Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘görkemli bir Osmanlı vizyonu’nu izlediğini kaydetti. Yunan Başbakan, “Erdoğan bölgesel bir oyuncu olmak ve herkesin Türkiye’nin büyüklüğünü kabul etmesini istiyor; bunun sonucu Yunanistan’ın egemenliğine meydan okumak ise açık bir şekilde gerçekleşmeyecek” dedi.

Skai televizyonu ise diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberini, ‘Yunanistan-Mısır anlaşmasının ihlal edilmesine izin verilmeyecek’ başlığıyla manşetine taşıdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk heyetinin bugünkü Libya ziyaretini haberleştiren Skai, Ankara ve Trablusgarp arasında imzalanacak muhtemel bir anlaşmanın Atina tarafından izlendiğini aktardı. Yunan Dışişleri Bakanlığı’ndan ismini açıklamayan kaynaklar, Skai’ye, “Atina egemenliğini ve haklarını savunacak” dedi.

Kathimerini gazetesi de yine Yunan Dışişleri kaynaklarına dayandırarak aynı haberi sayfasına taşıdı.

 

 

Web Banner
Web Banner