Ölen memurun emekli ikramiyesi kime ödenir? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ölen memurun emekli ikramiyesi kime ödenir?


Web Banner

Hizmet sürelerinin tamamı 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ya da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malûllük ya da vazife malûllüğü aylığı bağlanan ya dahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığının emekli ikramiyesi olarak verilmesi gerekmektedir.

SGK tarafından emekli işlemler gerçekleştirilirken vefat eden kişinin emekli ikramiyesi kime ödenir?

EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖLÜM AYLIĞI BAĞLANANA ÖDENİR

Abim emekli olmadan kamu kuruluşunda çalışırken kanserden vefat etti. Çocukları yok. Kanuni mirasçılar olarak eşi, annem ve kardeşleri var. Eşi emekli ve annemin de babamdan dolayı emekli maaşı var. Bu durumda emekli ikramiyesini ve maaşını kim alır?

Abinizden dolayı emekli de olsa eşine ölüm (dul) aylığı bağlanır. Emekli ikramiyesini de eşi alır. Anneniz babanızdan dolayı Emekli Sandığı’ndan aylık almıyorsa ve muhtaçsa (aldığı aylık ve tüm gelirleri toplam aylık asgari ücretin net tutarının altındaysa muhtaç kabul edilir) abinizden anneniz de aylık alabilir. Hissesi oranında (% 30) emekli ikramiyesi de alır.

EMEKLİ İKRAMİYELERİYLE ALAKALI ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN KARAR

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, kamu görevlisi olarak görev yaparken vefat eden sigortalının dul eşi ile kız çocuğuna payları oranında emekli ikramiyesi ödendi ancak erkek çocuğuna, “dul ve yetim aylığına müstahak olmadığı gerekçesi” ile emekli ikramiyesinden pay verilmedi.

Erkek çocuk, bunun hukuka aykırı olduğu iddiasıyla idareye başvurdu, başvurunun reddedilmesi üzerine bu işlemin iptali istemiyle dava açtı.

Davaya bakan Ankara 13. İdare Mahkemesi, davada uygulanmakta olan Emekli SandığıKanunu’nun, görev başında vefat eden iştirakçinin emekli ikramiyesinin mirasçılarına nasıl ödeneceğini düzenleyen kurallarının Anayasaya aykırı olduğu kanısına vararak, Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Yerel mahkemenin başvurusunda, Emekli Sandığı Kanunu’nun yetim aylığı bağlanması için öngördüğü şartların kız ve erkek yetimler açısından farklılık arz ettiği, kız yetimler lehine yapılan bu düzenlemenin ayrımcılığa neden olduğu, eşitlik ilkesi ve miras hakkı ile bağdaşmadığı öne sürüldü.

Anayasa Mahkemesi ise başvuruyu oy çokluğuyla reddetti.

Web Banner
Web Banner