OHAL Komisyonu 2021 raporu açıklandı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

OHAL Komisyonu 2021 raporu açıklandı

Raporda incelenen dosyalardan karar bağlanan başvuruların sayısı açıklandı.


Raporda, komisyona 126 bin 783 başvuru yapılığı bu başvuruların 120 bin 703’ünün karara bağlandığı vurgulandı.

Komisyon başvurulardan 16 bin 60’ını “kabul”, 104 bin 643’ünü de reddetti. Başvuruların yüzde 95’i karara bağlanmış oldu. İncelemesi süren başvuru sayısı ise 6 bin 80 olarak açıklandı.

Karar verirken her dosyayı ayrı ayrı inceleyen komisyon “Dernek üyeliği, gazete aboneliği veya örgüte müzahir okula kaydı” tek başına “ret” sebebi olarak görmedi.

BANK ASYA’YA PARA YATIRMAK İÇİN BAŞKA BANKADAN KREDİ ÇEKMİŞLER

Ret kararlarının yüzde 95’inde adli soruşturma ve kovuşturma olduğu belirtilirken bu dosyalarda hapis cezası verilenlerin oranı yüzde 53 olarak ifade edildi. Ret kararı verilenlerden, FETÖ elebaşının “Bank Asya’ya destek” çağrısı üzerine söz konusu bankada hesap açma/para yatırma gibi işlem yapanların oranı yaklaşık yüzde 40, ByLock kullanımı ve mesaj içeriği tespiti yüzde 35 olduğu açıklandı.

Raporda, FETÖ’nün finans kolu olan Bank  Asya’ya para yatırmak için başka bankalardan kredi çekerek para yatıran örgüt mensupları olduğu anlatıldı.

FETÖ ARŞİVİ

Kanun Hükmünde Kararname ile 125 bin 678 kişinin kamu görevlerinden ihraç edildiği belirtilen raporda 131 bin 922 de tedbir işlemi uygulandığı açıklandı.

Raporda bu ayrıntılar grafiklerle de anlatıldı. Dosyaların arşivlenme sistemi de raporda fotoğraflarla gösterilerek şöyle anlatıldı:

“Komisyon arşivi güvenlikli bir ortamda 3 ayrı bölümden ve 250 raylı çelik dolap sisteminden oluşmaktadır.”