ÖĞRETMENLERİN SENDİKALARDAN BEKLENTİLERİ « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ÖĞRETMENLERİN SENDİKALARDAN BEKLENTİLERİ


 

Dünyada sendikaların geçmişine bakıldığında üyelerine hizmet eden, onların beklentilerini karşılamak için gayret gösteren, özlük ve sosyal hakları için mücadele eden kurumlar olarak görülmektedir.

Günümüz Türkiye’sinde ise sendikacılık denildiğinde üye sayısının artırılması, görüş ve siyasi olarak farklı olanların bir araya gelmesi, makam araçları, sendikalara ait taşınmazlar, herkesin tarafının belli olması, yeni göreve başlayanların üye olarak kimin daha önce alacağı gibi konular ağırlık kazanıyor.

Sendikalardan kısaca beklenen ise bunların hiç biri değil. Gerçek manada işlerini yapıp üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi, mağduriyet yaşayan üyelerin hak kayıplarının savunulması, toplanan aidatların üyelerin hizmetine sunulması, birlik beraberlik içinde mücadele edilesi ve yönetimden istenilenlerin kazanım olarak üyelere sunulmasıdır.

Belki de işe sendikaların yeniden yapılanmasından ve olması gereken asli görevlerine geri dönmelerinden başlanabilir. Sendika yetkililerinin görev sürelerinin düzenlenmesinden ve üyelerin aidiyet duygularının geliştirilmesinden, negatif olan görüşlerin pozitife dönüştürülmesi için mücadele edilmesinden daha önemli hiçbir şey olamaz. Aksi halde zamanla telafisi mümkün olmayan zihin altı anlayış oluşacak ve uzun yıllar sendikalardan beklenen sonuç alınmayacaktır.

Sendika yöneticiliği mutlaka kısıtlanmalı belli süre yöneticilik yapanlar mutlaka asli görevine dönmelidir. Bu vesileyle hiçbir üye başkalarına zarar vermek, yerine geçmek, kırgınlıkların oluşmasına sebep olma gibi durumla karşı karşıya kalmış olmayacaktır.

Öğretmenler sendikal konularda gerçek muhataplar istiyor. Kısır döngü içinde yönetimler yerine yönetişim anlayışıyla ve hiç kimseyi dışlamadan yolu çıkılmalı ve devam edilmelidir. Sendikalar şahısların aidiyet duygularının sahibi olma duygusu yerine geçmeden ve makamları teslim etmenin geleceği teslim etme olarak görülmediği anlayışıyla yeniden dizayn edilmelidir.

Unutmamak gerekir ki tarih iyi iş yapanları yazdığı gibi görevini hakkıyla yapmayanları da sayfalarına not etmektedir.