Milletvekillerinden Togg’a tam not « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Milletvekillerinden Togg’a tam not


TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Türkiye’nin Otomobili Togg’un Bursa Gemlik’te bulunan teknoloji kampüsüne teknik bir inceleme gezisi yaptı. Togg Teknoloji Kampüsü’ndeki gövde, boya, montaj ve batarya olmak üzere dört ayrı bölümde üretim aşamaları hakkında bilgi alan heyete, Togg CEO’su Gürcan Karakaş, mobilite ekosistemi, teknolojideki gelişmeler ve vizyonu içeren bir sunum yaptı. Sunumun ardından Komisyon Başkanı Mustafa Varank ve beraberindekiler, Togg Teknoloji Kampüsü’nde üretim aşamalarını inceledi. Kampüs içinde bulunan piste geçen milletvekilleri, direksiyona geçerek Togg T10X’i test etti. Komisyon Başkanı Varank, ziyarete ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

‘Gurur projesi’

“Komisyondaki iktidar ve muhalefet partilerinden vekil arkadaşlarımız, bu ziyarete katıldılar. Bildiğiniz gibi Togg, Türkiye’nin gurur projesi. Sıfırdan geliştirilmiş, adeta sıfırdan bir marka olarak ortaya çıkmış bir proje… Şu anda üretimler devam ediyor. Gürcan bey, 2023 sonuna kadar bu yıl için hedeflenmiş olan 28 bin adet aracın üretimini tamamlayıp teslimatı gerçekleştireceklerini ifade etti. Biz de bu işin takipçisi olacağız.”

Heyette yer alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “Test sürüşünü beraber yaptık. Özellikle 18 derecelik yokuşta tam ortasında durduk ve bir milim geri kaymadan araç hafif bir gaza basmakla yavaşça ve sizi en ufak bir güvensizlik sendromuna sokmadan çok güzel bir şekilde yol almaya başladı” dedi. CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş de “Togg’un ne kadar ilerlediğini görmekten de gayet de mutlu oldum. Biliyorsunuz, bunlar stratejik ürünler. Cari açığın azaltılmasına büyük olumlu katkısı olan ürünler. Bu stratejik ürünlerin imalatlarının yerel olarak yapılması, Türk malı olması bizler için çok gurur verici. Böyle girişimlerin de artarak devam etmesini canı gönülden isteriz. Biz de her zaman destekçisiyiz” diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Hakikaten ülkemize mal olmuş, milli değeri olan bir proje bu. Yani bu gibi projeleri desteklememek mümkün değil” ifadelerini kullandı. CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise, “Burada yerli yatırımcının desteklenmesi son derece önemli. Yan sanayinin desteklenmesini de önemsiyoruz” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, test sürüşünün ardından yaptığı açıklamada, “Kendimi bir an yerde değil aslında bir uçağın içinde gibi hissettim ki, uçaktaki kadar sarsılmadan o hıza ulaştım. İnanılmaz güzel, başarılı ve keyifliydi” diye konuştu.

Türkiye’nin 6 rengi

314 ve 523 kilometrelik menzillere sahip olan Togg, hızlı şarj ile 28 dakikada yüzde 20’den yüzde 80 batarya doluluk seviyesine ulaşabiliyor. “Gemlik”, “Anadolu”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale” renklerinde satışa çıkartılan Togg’da Trumore adında bulut temelli, kullanıma hazır, talep anında hizmet veren bir yazılım uygulama altyapısı bulunuyor.

Hedef 1 milyon

Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Togg Teknoloji Kampüsü’nün kapasitesi yılda 175 bin araç olarak belirlendi. 2032 sonuna kadar 1 milyon üretim hedefi bulunan Togg, bu yıl 28 bin adet üretilecek. 2026’da yeni model akıllı cihazların ürün ailesine katılmasıyla birlikte kapasite yıllık 100 bin adede ulaşacak.