Mevduat faizlerinde yükseliş bekleniyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Mevduat faizlerinde yükseliş bekleniyor

Merkez Bankası Resmi Gazete ’de yayımlanan zorunlu karşılık kararı ile TL zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde ve yükümlülük türlerinde 200 baz puan artırılmasına, TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oranı yüzde 30’dan yüzde 20’ye kadar inmesine ve TL zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oran ise yüzde 20’den yüzde 15’e kadar inmesine karar verildi.

Bu haber 24 Şubat 2021 - 18:44 'de eklendi ve 108 kez görüntülendi.

Merkez Bankası’ndan karara dair yapılan açıklamaya göre kararın “Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğin daha çok artırılması için” alındığı söylendi.

“Yapılan bu değişikliklerle, rezerv opsiyon kullanım oranları kalan dilimler için aynı seviyede kalması durumunda, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerin 25 milyar TL artması, buna karşın döviz ve altın cinsinden toplam zorunlu karşılık tesislerin 0.5 milyar dolar tutarında azalması öngörülmektedir.”

Merkez Bankası ayrıca TL cinsinden tesis yapılan zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranı 150 baz puan artırılarak yüzde 12’den yüzde 13.5’e çıkardı.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, “Para piyasası ve mevduat faizlerine bu durum bir miktar yukarı doğru etki yapmasını bekleriz kararın sıkı para politikası zeminini likidite bazlı enstrümanlar vasıtasıyla ince ayarlarla desteklediği görülmektedir.”

TAM UYUM SAĞLANAMADI

“Bugünkü Merkez Bankası’nın atmış olduğu adım makro çerçevede atılan adımlardan biri. Bankacılık çevreleri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçmişte mevduat faizleri düşük kalmasından duyduğu rahatsızlığı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. Para politikasına uyum sağlanması yönünde bir beklenti vardı ama tam uyum sağlanamadı.

Bu yapılan adımla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mevduat faizlerin olması gerektiği yere gelmesi yönünde bir yol gösterdi. Zorunlu karşılık kararından sonra bankalar olması gerektiği gibi bir mevduat faizi artışına gitti.”

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski baş ekonomisti Profesör Hakan Kara Twitter paylaşımında, “ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yapmış olduğu faiz yükselişin etkisini daha çok güçlendirmek için ZK’yı artırmış görünüyor.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN