Meteorolojiden Kritik Açıklamalar Art Arda Geldi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Meteorolojiden Kritik Açıklamalar Art Arda Geldi

Şubat ayında mevsim normallerin üzerinde olan hava sıcaklıkları dün bazı illerde 25 dereceye kadar çıktı. Soğuk hava dalgası kapıda. Cumartesi günü sıcaklıklar 20 derece düşmesiyle birlikte etkili kar yağışı bekleniyor.


Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen: Şubat ayında 8-9 derece olması gereken sıcaklıklar bazı illerde 24-25 derecelere kadar yükseldi.

Üzerimizde yüksek basınç sistemi var. Yukarıdan gelmek isteyen alçak basınç sistemini buraya girmiyor. Bu yüzden güneyden gelen akımlarla sıcaklıklar artmış oluyor.

Hafta sonu yüksek basınç sistemi zayıflayacak ve soğuk hava etkili olacak. Yüksek sıcaklıklar 5 gün daha yaşayacağız. Bu durum Türkiye’nin iklim değişikliğinden kaynaklı yaşadığı anormallikleri gösteriyor.

Şiddetli sellerin, yağışların artması, şubat ayında 25 derece sıcaklığı görmemiz de küresel iklim değişikliğinden kaynaklanıyor.

Sıcaklık 20 derece düşüyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek: Sıcaklıklar mevsim değerleri çok üzerinde. Cumartesi akşam saatlerinde Trakya’dan soğuk hava dalgası geliyor. 20 dereceye yakın sıcaklık düşüşü yaşayacağız. Hem sıcaklıklar düşecek hem de kar yağışı görülecek.

Önümüzdeki hafta içi de kar yağışları olacak.

Meteoroloji’den yapılan günlük hava durumu değerlendirmesinde ise söyle:

Yurdun kuzey ve batı kesimleri parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara’nın batısı ve Kıyı Ege ile İstanbul, Yalova, Bursa, Kütahya, Uşak, Antalya, Isparta, Zonguldak, Bartın, Artvin, Erzurum ve Ardahan çevreleri yağışlı, diğer yerler az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışlar genellikle yağmur ve sağanak, gece saatlerinde Ege kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak, sabah saatlerinde Erzurum ve Ardahan çevreleri ile Artvin’in yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur şeklinde olması bekleniyor.

Sabah ve gece saatlerinde doğu kesimlerde pus ve yer yer sis ile birlikte buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda çığ oluşma tehlikesi bulunmaktadır.

Marmara: Parçalı ve yer yer çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren bölgenin batısı ile Yalova ve Bursa çevrelerinin sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgar güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

Ege: Parçalı ve yer yer çok bulutlu, kıyı kesimi ile akşam saatlerinden sonra Manisa, Kütahya ve Uşak çevrelerinin sağanak, kıyı kesimleri gece saatlerinde yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Rüzgar, bölgenin kuzey kesimlerinde güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

Akdeniz: Parçalı ve yer yer çok bulutlu, Antalya ve Isparta çevreleri sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

İç Anadolu: Parçalı ve yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Batı Karadeniz: Parçalı bulutlu, ilk saatlerde Zonguldak ve Bartın çevreleri sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Orta ve Doğu Karadeniz: Parçalı yer yer çok bulutlu, sabah saatlerinde Artvin çevrelerin yağmurlu, yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor.

Rüzgar; bölgenin iç kesimlerinde güney yönlerden yer yer kuvvetli ve kısa sürel fırtına (40-70 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ oluşma tehlikesi bulunmaktadır.

Doğu Anadolu: Parçalı ve yer yer çok bulutlu, sabah saatlerinde Erzurum ve Ardahan çevreleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde pus ve yer yer sis ile birlikte bölgenin kuzey ve doğusunda buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Bölgenin güneydoğusunda yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunmaktadır.

Güney Anadolu: Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kuzeydoğusunda yer yer pus bekleniyor.