Mesai saatinde hastaneye giderken dikkat! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Mesai saatinde hastaneye giderken dikkat!

İstanbulda bir fabrikanın kaynakçısı, rahatsızlığı nedeniyle hastaneye giderek, tetkik yaptırdı. Ancak işyerini bu durumdan haberdar etmeyince tazminatsız işten atıldı.


İstanbulda bir fabrikanın kaynakçısı, rahatsızlığı nedeniyle hastaneye giderek, tetkik yaptırdı. Ancak işyerini bu durumdan haberdar etmeyince tazminatsız işten atıldı.

Yerel Mahkeme ve İstinaf, işçinin raporlarını sonrasında sunması ve hastanede olmasını kanıtlaması nedeniyle işe iadesine karar verirken, Yargıtay, patrona haber vermeden hastaneye gidilmesinin, çalışanı haklı çıkarmayacağını söyledi.

Yüksek Mahkeme kararında, İşçinin devamsızlığının mazerete dayalı olması, bu mazeretin işverene bildirilmemesi hakkını içermez, işyerinde işin düzenli ve aksamadan icrası için işverenin mazeretten haberdar olması gerekir. dedi. Aksi durum, işyerinde olumsuzluğa yol açar diyerek, işe iade kararını bozdu.

Cumartesi günü göğüs ağrısı şikayetiyle acil servisten hastaneye giden çalışan, ertesi günün pazar olması nedeniyle, pazartesi günü tekrar giderek tetkik yaptırdı ve bu işlemler sırasında işyerine haber vermedi. İşyeri tarafından uyarılarak, işe gelmeme nedeninin bildirilmesi ve savunma vermesi istenilmesine rağmen, işyerine bilgilendirme yapmaksızın hastane işlemlerine devam etti. Devamsızlık nedeniyle, İşten tazminatsız atılan çalışan soluğu iş mahkemesinde aldı.

Davacı işe iadesini isterken, işveren feshin haklı nedene dayandığını ileri sürdü.

İş mahkemesi, devamsızlıkları için mahkemeye raporlarını sunan işçinin işe iadesine karar verdi.İşveren kararı istinaf etti. İşveren vekili istinaf başvurusunda; davacının, mazeretsiz devamsızlıklarını işyeri yönetimi veya ilk amirine haber verdiği iddiasının ispatlanamadığı gerekçesiyle ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını istedi.

Bölge Adliye Mahkemesince, dosya kapsamında sunulu belgeler itibariyle yapılan incelemede, 12.03.2016 tarihinde acil poliklinik muayenesinde olduğu, ertesi gün pazar günü olup 14.03.2016 tarihinden itibaren sağlık raporu düzenlendiği ve bu süreçte tetkik ve tahlillerinin devam ettiği, 17.03.2016 tarihinde … Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurusunun bulunduğu takip eden iki gün için sağlık raporu düzenlendiği, 21.03.2016 tarihinde Koşuyolu Araştırma Hastanesinde göğüs ağrısı şikayetiyle muayenesinin yapıldığı, 22-23-24-25 Mart’a kadar ayaktan tetkiklerinin devam ettiğinin belge içeriklerinden anlaşılması karşısında davacının mazeretsiz devamsızlığından söz edilemeyeceği, aksi ispatlanmadığı sürece sağlık kuruluşlarınca tanzim edilen belgelere, sağlık raporlarına itibar edilmesi gerektiği gözetilerek işveren feshinin geçersiz olduğuna karar verdi.

Bu defa, İşveren kararı temyiz etti.Dosyayı yeniden değerlendiren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi işe iade kararını bozdu.