Memur maaşları ne kadar oldu? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memur maaşları ne kadar oldu?


Memur ve emeklilerin zam için beklediği enflasyon oranları açıklanırken, memurların zam hesabını değiştirecek haber ise TBMM’den geldi. Meclis’e sunulan kanun teklifine göre memurların yüzde 17,55’lik toplu sözleşme ve enflasyon farkına ek olarak seyyanen 8 bin 77 liralık artış yapılacak. Memur maaşlarında tabanı 22 bin liraya yükseltecek kanun teklifinin yasalaşmasıyla, en düşük memur aylığı yüzde 85, öğretmen maaşları yüzde 71 zamlanmış olacak. SSK ve Bağkur emeklilerine yapılacak ilave artış için çalışma devam ediyor. Bu kesimlere kademeli bir artış yapılması planlanıyor.

TÜİK, haziran ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre, tüketici fiyat endeksindeki artış yıllık 38,21, 6 aylık ise yüzde 19,77 oldu. 6 aylık enflasyon oranlarının belirlenmesiyle birlikte, memur maaşlarına gelecek enflasyon farkı yüzde 17,55, emekli maaşlarına gelecek enflasyon farkı yüzde 19,77 oldu.

Meclis’e sunuldu

Memurlar ocak ayında yüzde 8’lik toplu sözleşme zammı almıştı. Son açıklanan verilerle, memur ve memur emeklileri temmuzda yüzde 10,9 enflasyon farkı, yüzde 6 toplu sözleşme zammı almaya hak kazandı. Memur ve memur emeklilerinin temmuzdaki toplam farkı yüzde 17,55’e ulaştı. En düşük memur maaşını 22 bin liraya yükseltecek kanun teklifi de dün TBMM’ye sunuldu. Teklifin yasalaşmasıyla memurlara yüzde 17,55’lik toplu sözleşme ve enflasyon farkına ek olarak seyyanen 8 bin 77 liralık artış yapılacak.

Memur maaşlarına yapılan seyyanen zamdan emekli memurlar yararlanamayacak. Memur emeklilerinin aylığına, 6 aylık enflasyon farkı ve temmuz ayındaki yüzde 6 toplu sözleşme zammı üzerinden, yüzde 17,55 oranında artış yapılacak.

Teklifin yasalaşmasıyla en düşük memur aylığı yüzde 85’ten fazla zamlanmış olacak. Seyyanen zamın yürürlüğe girmesiyle birlikte öğretmen maaşları yaklaşık yüzde 71, polis memuru maaşları yüzde 61, doktor maaşları yüzde 50 artacak.

‘En düşük 25 bin 860 TL olmalı’

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesinin önemli olduğuna dikkat çekilirken, “gelir dağılımında adaleti sağlamak ve kayıpları telafi etmek için” 22 bin liraya ilave olarak 6. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına alınan yüzde 6 artış ve gerçekleşen yüzde 10,90 enflasyon farkı ile toplamda yüzde 17,55 artış yapılarak en düşük kamu görevlisi maaşının 25 bin 860 TL’ye yükseltilmesi gerektiği belirtildi.

‘TÜİK nereden alışveriş yapıyor?’

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri TÜİK önünde eylem yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyon verilerinin milyonlarca insanın gelirini etkilediğini vurgulayarak, “Milyonlarca işçi, emekçi, kamu çalışanı, emekli, dar gelirli şahittir ki TÜİK’in enflasyonu, bizlerin çarşıda, pazarda, markette karşı karşıya kaldığımız enflasyonun çok altında. TÜİK hangi malı kaç liradan hesaplıyor bilmiyoruz. TÜİK nereden alışveriş yapıyor? TÜİK bu rakamlarla oynadıkça milyonların sofrasındaki ekmek her gün küçülmekte. Enflasyonun eksik, hatalı ölçülmesi milyonlarca emekçinin hakkının gasp edilmesidir. Enflasyon meselesi halkın ekmeği meselesi” dedi. KESK adına açıklama yapan Cemal Erdoğan da, “Büyükşehirlerde 12 bin TL’yi aşan ev kiralarını karşılayacak gücümüz kalmadı. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan bu sanal rakamlar özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor. 55 gün önce vaat edilen 22 bin TL ile 1128 dolar alınıyordu. Bugün ise 846 dolar alınabiliyor” diye konuştu.

SSK ve Bağkur emeklisi için çalışma sürüyor

SSK ve Bağkur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde 19.77 olurken, bu kesime de enflasyonun üzerinde bir refah payı verilmesi bekleniyor.

SSK ve Bağkur emeklilerine yapılacak ilave artış için çalışma devam ediyor. Öne çıkan formüle göre, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında kademeli artış yapılacak. 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında maaş alanlar 1. kademe, 10 bin ve 15 bin lira arasındaki maaş alanlar 2. kademe, 15 bin liranın üzerinde emekli maaşı alanlar ise 3. kademe olarak değerlendirilecek ve buna göre aylıklarda seyyanen artış yapılacak. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin ardından, taban aylığı 7 bin 500 liranın altında kalan emeklilere zam yansımayacak, bu kesimlerin aylığı 7 bin 500 liraya tamamlanmaya devam edecek.