MEB’den Ar-Ge merkezlerine 23 milyon lira proje desteği « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

MEB’den Ar-Ge merkezlerine 23 milyon lira proje desteği

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), mesleki eğitimde üretim kapasitesini fikri mülkiyete yönlendirmek için 21 ilde kurulmuş olan 42 Ar-Ge merkezine verilen destek miktarının 23 milyon 170 bin tl’ye ulaştığı bildirildi.


Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, açıklamada, Ar-Ge merkezlerinin mesleki eğitimde fikri mülkiyet kültürünün yaygınlaşması için attıkları çok önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Bu merkezlerde patent, yararlı model, tasarım ve marka üretim ve tesciline odaklandıklarına işaret eden Özer, başlangıç desteği olarak, geçen sene 10 000 000 lira destek sağladıkları merkezler tarafından geliştirilen projeleri senede iki kez değerlendireceklerini belirtti.

Özer, “Bu kapsamda Ar-Ge merkezlerimizin 2021 seneninın birinci dönem projeleri arkadaşlarımız tarafından değerlendirildi ve 41 proje desteklenmek üzere kabul edildi. Bu kapsamda desteklenen projeler için ilgili Ar-Ge merkezlerimize 13 000 000 170 bin liralık destek sağlandı. Böylece 42 Ar-Ge merkezimize şu en temel kadar 23 milyon 170 bin lira destek sağlamış olduk.” dedi.

– Tescilde yeni hedef 250 patent, yararlı model, tasarım ve marka tescili

Fikri mülkiyet konusunun eğitimle ekonominin birbirini desteklediği en önemli ara yüz olduğunun önemini vurgulayan Özer, şöyle devam etti:
“Tüm Ar-Ge merkezlerimiz fikri mülkiyete odaklandılar. 2019-2020 eğitim-öğretim senesinde mesleki eğitimde en temel temayı fikri mülkiyet olarak belirlemiş ve bu çerçevede 100 tescil hedefi koymuştuk. Özellikle Kovid-19 salgını kapsamında mesleki eğitimde tasarım ve üretim kapasitesinin artış göstermesi bu hedefe kısa bir süre içinde ulaşmamızı sağladı. 2019-2020 eğitim-öğretim senesinde toplam 188 patent, yararlı model, tasarım ve marka tescili alarak amacımızi yaklaşık % 80 aşmış olduk. Ar-Ge merkezlerimize sağladığımız destekler ile 2021 yılı için amacımız 250 patent, yararlı model, tasarım ve marka tescili. Süreci takip ederek ve gerekli destekleri sağlayarak bu amacımıze de ulaşacağımıza inanıyorum. Süreci başarılı bir biçimde koordine eden ve destek olan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze, il yöneticilerimize, okul yöneticilerimize, Ar-Ge merkez yöneticilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.”

– Tarımdan mekatroniğe, sen temell gerçeklik eğitim platformundan antiviral kumaşlara kadar destek

Bakanlık tarafından desteklenen projelerde, tarımdan mekatroniğe, malzemeden metal teknolojilerine kadar çok ayrıntılı araştırmaların yer aldığına işaret eden Özer, desteklenen projeler hakkında şu bilgileri verdi:

“Otonom damlama sulama sistemi, afet iletişimi, metal enjeksiyon 3-boyutlu yazıcı, tarım amaçlı İHA, artırılmış sen temell gerçeklik eğitim platformu, elektronik tarım istasyonu, yatay honlama tezgahı, deney setleri, dürbünlü av tüfeği, ayakkabı deri taban ve diğer ayakkabı sarf malzemelerinin fiziksel ve kimyasal testleri, elektro-pnömatik triplivalf ve indikatör, antiviral ve antibakteriyel kumaş üretimi, kompozit-karbon alaşımlı tekne yapımı ve endüstriyel dezenfeksiyon ve temizlik robotu.”

Bu arada, Ar-Ge merkezlerinin ikinci proje başvuruları bu senenin mayıs ayı sonuna kadar yapılabilecek.