Masallar Dünyasının Yeni Kahramanları « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Masallar Dünyasının Yeni Kahramanları


Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, masalların eğitsel ve kültürel işlevi konusunda farkındalık geliştirmek, çocukların sosyal-duygusal, bilişsel, psikomotor ve dil gelişimine katkıda bulunmak amacıyla “Evvel Zaman İzinde” adlı proje kapsamında aylara göre belirlenen temalarda Düzce Özel Eğitim Uygulama Okulu (I-II-III. Kademe) öğrenci ve öğretmenleri renkli, eğlenceli ve öğretici faaliyetler gerçekleştirdi.

Proje kapsamında, Düzce Özel Eğitim Uygulama Okulu (I-II-III. Kademe), unutulmaya yüz tutmuş Türk, Anadolu ve Dünya klasiklerinden oluşan masalları yaşamak ve yaşatmak için öğrencilerini masalların büyülü dünyasına davet etti. Okul bünyesinde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin ailelerinin talepleri doğrultusunda açılan yaygın eğitim kursları, “Ben Bir Masal Kahramanıyım” temasıyla renklendi. Bu etkinlikte, veliler tarafından tasarımı yapılan ve dikilen kostümlerle öğrenciler masal kahramanlarına dönüştü.

Çeşitli masal karakterleri için özel olarak hazırlanan kostümler, öğrencilerin “Ben Bir Masal Kahramanıyım” temasını başarıyla yansıttı. Öğrenciler, kostümlerini giyerek müzikal tiyatro eşliğinde oyunlarını sergiledi. Tiyatro performanslarının ardından çeşitli oyunlar oynayarak temalarını pekiştirdi.

Proje, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitimine katkı sağlarken aynı zamanda toplumsal bir farkındalık ve dayanışma ortamı oluşturmaya katkı sağladı. Bu etkinlik, sadece öğrenciler için değil velilerin toplumsal yaşama katılımları ve destekleri, bilgi beceri kazanımları, yeteneklerini keşfetmeleri ve sosyalleşmeleri açısından farkındalık oluşturdu.

Ayrıca proje kapsamında, 2024 Ocak-Şubat aylarında “Sabır” olarak belirlenen tema ve değer doğrultusunda öğrenci ve öğretmenlerimiz “Masalların Büyülü Dünyasına” bu sefer “Masal Battaniyesi” ile konuk oldu. Bu dünyada “Isıtan Eller” teması kapsamında öğrencilerimiz öğretmenleri ve velilerin desteğini alarak, atık kumaşları değerlendirip; çevre dostu bir yaklaşımla kâğıt israfını önleyerek Masal Battaniyelerini tasarladı.

Bu özel projeyle öğrencilere, sadece masalların eğitsel ve kültürel işlevine vurgu yapmakla kalmayıp; aynı zamanda sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm gibi konularda da farkındalık oluşturma, birlikte çalışma ve etkileşim halinde olma imkânı tanındı. Projede yer alan öğrencilerin ortak çabası, özel eğitimde birlikte çalışma kültürünü destekleyerek; daha kapsamlı bir öğrenme deneyimi sunmayı hedefliyor.