Kurtulmuş’tan EYT ne zaman yasalaşacak sorusuna yanıt « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kurtulmuş’tan EYT ne zaman yasalaşacak sorusuna yanıt


Web Banner

AK Parti’li Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları şöyle; Hükümetin de AK Parti’nin de masasında olan bir konudur. Bütün teknik detaylar Çalışma Bakanlığımız tarafından yapıldı. Artık son noktaya gelinmiştir. Meclis takvimiyle de ilgili bir mesele. Cumhurbaşkanımız kamuoyuna açıklayacaktır. Son dokunuşlar yapıldı. Hızlı bir şekilde yasalaşması gündemde.

Emeklilikle ilgili 3 şey biliyorsunuz; yıl, prim ve yaş meselesidir. Burada hem beklentileri karşılayabilecek hem rasyonel adımlar atılacak. Teknik bir konu, istenilenler neler, onları biliyoruz.

ASGARİ ÜCRET İÇİM HANGİ RAKAM GÜNDEMDE?

Resmi rakam söyleyemem, ilk toplantı bugün yapılacak. iş veren ve işçi kesimi herkes kendi tekliflerini gündeme getirecek. Makul bir asgari ücretin getirilmesi için çalışılacaktır. Vatandaşı hayat pahalılığına ezdirmemek.

Rakamları söylemem. Alım gücünün artırılması en temel önceliğimizdir. Rakamları ortaya koyarak kamuoyunu yanlış bilgilendirmek doğru değildir. İşsizliğin daha aşağı çekilmesi hükümetin önceliklerindendir. Türkiye’de asgari ücret ortalama ücret anlamına gelmiştir. Ümit ediyorum; ‘Oldu’, ‘İyi oldu’ denecek bir ücret olacak.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ OLUR MU?

Türkiye açısından pandemi parantezi kapandı. Bizim için önemli olan tezgahı dağıtmamaktır. Türkiye başından itibaren üretimin artırılması perspektifini tercih etti. Türkiye frene basmak yerine gaza basmayı tercih etti. Mallarımız satılıyor, ihracatımız artıyor. Ekonomi 3. çeyrekte yüzde 3.9 büyüdü. Büyüme demek üretime devam etmek demek. Temel meselelerimizden biri enflasyondur. Enflasyon inşallah en kısa zamanda kontrol altına alınacağını düşünüyorum.

Bir düşme eğilimi içerisinde olacağı görülüyor. Belli bir seviye içinde enflasyonun düşeceği görülüyor. Bu da vatandaşımız için olumlu bir göstergedir. En önemli önceliklerden biri enflasyonla mücadele olmaktır.

FAHİŞ FİYATA NASIL BİR ADIM ATILACAK?

Makul artışların olduğu alanlar var. Ama izah edilemeyecek fiyat artışları var. Serbest piyasa sorgulanmamak demek değil. Burada sorumluluk Ticaret Bakanlığı’mıza düşüyor. Denetimleri artırarak. Ticaret ahlakı böyle dönemlerde gerekiyor.

6’LI MASANIN ANAYASA ÇALIŞMASI

Detaylı okudum. Ama maalesef hiçbir şekilde ciddiye alınmayacak bir metinle karşı karşıyayız. Seçimlerle ilgili hiçbir şey demeyen bir metindir. Masanın ön görünen ve görünmeyen bileşenleri memnun edecek şeyler buraya konulmuştur. Bu kozmetik bir metindir. Cumhurbaşkanımızın tespiti son derece doğrudur. Bu bir anayasa teklifi değil anayasa değişikliği teklifidir.

Eski Türkiye’ye ait ne varsa geri getiriyorlar. Türkiye durduk yerde Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçmedi. Güçlü adımlarla gidemeyen bir Türkiye vardı. Sanki bir anayasa oylaması yapılmamış gibi konuşmak vatandaşa haksızlıktır, milli iradeye haksızlıktır. Çoğunluğu alırsınız dersiniz ‘Ben başka bir şeye geçmek istiyorum’

Ortaya konulan bir parlamenter sistem değil. Bunun adı olsa olsa yarı başkanlık sistemi olur. Türkiye’yi sürekli seçim ortamında tutacaklar. Cumhurbaşkanı makamı değersizleştiriliyor. Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı. Eski Türkiye’ye özenen bir teklif gibi gözüküyor.

SİYASETTE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMASI

Yeni anayasa değişikliği teklifleri görüşülerek karar verilir. Çok hızlı karar alan güçlü bir yapıya ihtiyaç var. Biz Türkiye’yi ileri götürmek için mevcut sistemde eksik nereler var bunları iyileştirip iyiye gidelim derken bunlar eski Türkiye’ye ait ne varsa geri getiriyorlar.

Örneğin Rusya-Ukrayna konusundaki savaşta Türkiye’nin konumu ne olacak? Demek ki onlar 6-7 kişi bir araya gelip kararını verecek. Peki Cumhurbaşkanı ne yapacak?

KILIÇDAROĞLU’NA YENİ BAŞDANIŞMAN

CHP’nin resmi açıklama yapmadan yorum yapmamız doğru olmaz. Artık bu heveslerden vazgeçsinler. Bu denenmiş bir yoldur, eski bir yoldur, bayat bir yoldur.

ABD’NİN ‘KARA HAREKATI’ MESAJI

Onlar için terör uzak coğrafyadaki bir eylem. Türkiye terörle mücadelesinde kararlılıdır. DEAŞ’la mücadele diyorlar. Türkiye’den başka DEAŞ’la mücadele eden hangi ülke var?

 

 

Web Banner
Web Banner