Kredi kartında yeni dönem mi? Bankalar ‘sınır’ sinyali verdi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kredi kartında yeni dönem mi? Bankalar ‘sınır’ sinyali verdi

Bu haber 08 Eylül 2023 - 9:37 'de eklendi ve 182 kez görüntülendi.

Önceki gün açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) kredi kartı kullanımının yeniden düzenleneceğine ilişkin ifadenin yer alması sonrası dün sabah saatlerinde birçok banka özellikle yüksek limitli kredi kartı sahiplerine kart limitlerinin düşürüldüğüne ilişkin mesajlar gönderdi.

Öğleye doğru ise bu mesajların ‘sehven’ gönderildiğine ilişkin yeni mesajlar, kart kullanıcılarının cep telefonlarına düştü.

İkinci mesajda her ne kadar ilk mesajın ‘sehven’ yani yanlışlıkla gönderildiği belirtilse de gerek kart sahipleri gerekse de ekonomi uzmanları, bu durumu, “kart kullanımına sınır getirileceği” şeklinde yorumladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRDevletin belirlediği fiyatlara ayar geliyor! Elektrik, toplu taşıma, trafik sigortası, köprü geçiş ücreti, ehliyet…Haberi Görüntüle

OVP’DE YER VERİLDİ

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda, “Bireysel kredi yıllık büyüme oranı yüzde 80’lere ulaşmıştır. Son dönemdeki bireysel kredi büyümesinin yıllık yüzde 186.6 büyüme oranına ulaşan kredi kartı harcamaları ağırlıklı olduğu görülmektedir” denilmişti.

Temmuzda kamuoyuyla paylaşılan bu raporun ardından ağustostaki 7.5 puanlık yüksek faiz artırımı sonrası, kredi kartı referans faiz oranı aylıkta yüzde 2.26’ya, kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 2.81’e, yıllıkta yüzde 40.1’e yükseldi.

Önceki gün açıklanan OVP’de de, “Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecektir” ifadesine yer verildi. Ekonominin üç yıllık yol haritası olan metinde bu ifadenin yer alması, kart kullanımının, enflasyonla mücadele sürecini destekleyecek şekilde yeniden düzenleneceği tahminlerine yol açtı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBakan Şimşek açıkladı! Maaş zammında yeni dönemHaberi Görüntüle

KAYITLI EKONOMİ ARACI

Daha önceki dezenflasyon sürecinde de kullancıların tüm bankalardaki toplam kredi kartı limitinin, kart sahibi olduğu ilk yıl aylık ortalama net gelirinin 2 katını, sonraki yıllarda ise 4 katını geçemeyeceği yönünde yasal düzenleme yapılmıştı. Uzmanlar şimdi hem bu limitlere yeni düzenleme getirilebileceği hem de kredi kartının bazı alanlarda kullanımının engellenebileceği görüşünü taşıyor. Bununla birlikte kayıtlı ekonominin önemli araçlarından biri olan kredi kartı kullanımının sınırlandırılmasının, kayıtdışını körükleyebileceği uyarıları da yapılıyor.

TCMB Başkanı Erkan'dan kur korumalı mevduat açıklaması

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRTCMB Başkanı Erkan’dan kur korumalı mevduat açıklamasıHaberi Görüntüle

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan emekli maaşı açıklaması

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan emekli maaşı açıklamasıHaberi Görüntüle

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN