Kovid-19 Yüzde 90’ının Sıcaklığın 3 İla 17 Derece Arasında Dalgalandığı Zamanlarda Yayıldığı Belirtildi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kovid-19 Yüzde 90’ının Sıcaklığın 3 İla 17 Derece Arasında Dalgalandığı Zamanlarda Yayıldığı Belirtildi

Fransa’da gerçekleşen çalışmaya göre, Kovid-19 enfeksiyonların yüzde 90’ı sıcaklığın 3 ila 17 derece arasında dalgalandığı zamanlarda yayıldığı belirtildi.


İklim koşullarına göre virüsün bulaşma potansiyelini karakterize yapmak için oluşturulan indekse göre virüs mutlak nemin 4 ila 9 gram arasında olduğu bölgelerde daha hızlı yayıldığı belirtildi.

Fransa’da hava koşulları Kovid-19 enfeksiyonunu hızlandırıp hızlandıramayacağı konusu üzerine çalışma gerçekleştirildi.

Fransa’da Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Meteo France’ın alt iştiraki olan Predict tarafından yayınlanan araştırmaya göre, sıcaklık ve nemin virüsün yayılımında önemli faktörler olduğu tespit edildi.

Geçtiğimiz hafta virüsün yayılmasında insan davranışlarının etkili olduğunun altını bir kez daha çizen Sağlık Bakanı Olivier Veran’dan sonra gelen açıklamada, çalışmayı gerçekleştiren şirket Predict Services başkanı Alix Roumagnac, “Virüs, hidrometrik sıcaklıklara bağlı olan damlacıklara bağlanıyor. Hava çok soğuk ya da çok sıcak olduğunda, bu damlacıklar askıda kalamazlar.”

MUTLAK NEM DE ETKİLİ

Mart ayında yapılan çalışmaya göre, Kovid-19 enfeksiyonlarının yüzde 90’ı sıcaklığın 3 ila 17 derece arasında dalgalandığı zamanlarda yayıldığı belirtilirken aynı zamanda mutlak nemin 4 ila 9 gram arasında olduğu zamanlarda virüsün daha hızlı yayıldığı belirtildi.

Nisan ayında Amerika’da MIT ve Kanada’da Toronto Üniversitesi tarafından yapılan iki farklı araştırmada hava sıcaklığı Kovid-19 enfeksiyonunu etkilemediği açıklanmıştı.

Toronto Üniversitesi’nden araştırmacılar, Mart ayından beri Amerika ve Kanada’da görülen 375 bin 600 Kovid-19 vakasını incelemiş, hava sıcaklığı Kovid-19 etkisi olmadığını belirtmişti.

CDC: 60 DERECEDE VİRÜS İŞLEVİNİ YİTİRİR

Haziran ayında Amerika’da Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından virüsün işlevini yitirmesi için 60 dk. boyunca 60°C sıcaklığa maruz bırakılması gerektiğini açıklamış, protokolün Ebola virüsünde yüksek bir başarı sağladığı belirtilmişti.

The University of Hong Kong’un geçtiğimiz aylarda yapılan araştırmaya göre Kovid-19 5 dakika boyunca 70°C sıcaklığa maruz bırakılırsa etkisini yitirdiği belirtilmişti.