Koronavirüs beyin bariyerini aştı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Koronavirüs beyin bariyerini aştı

Kovid-19 hastalığına yakalanan insanlarda yaşanan bulgular incelendiğinde zihin bulanıklığı ve bitkinlik gibi bilişsel etkiler hissedenlerin sayısı günden güne artıyor.


Bilim adamları bunun sebebini araştırırken önemli bulgulara ulaştı.

“KOVİD-19’UN BEYİN BARİYERİNİ AŞTIĞI ORTAYA ÇIKTI”

Popular Science’da yer alan makaleye göre; bilim insanları Kovid-19’un etkilerini araştırıyor. Kendinden önce gelen bir çok virüs gibi Kovid-19’un da beyne etki ettiği öne sürüldü.

Nature Neuroscience bülteninde yayınlanan çalışmada bilim insanları, sıklıkla virüsün kırmızı kolları biçiminde betimlenen diken proteininin, farelerdeki kan beyin bariyerini aşabildiğini savundu. Söz konusu bulgular, Kovid-19’u nedeni olan SARS-CoV-2 virüsünün beyne girebildiğini kuvvetle öne sürüyor.

PEKİ KOVİD-19 NASIL ETKİ EDİYOR?

Sıklıkla S1 proteini biçiminde adlandırılan bu diken proteini, virüsün girebildiği hücrelere emir veriyor. Çalışmanın baş yazarı ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp profesörü olan William A. Banks, virüsün genel olarak bağlanma proteiniyle aynı şeyi yaptığını söyledi. Banks, S1 gibi bağlanma proteinlerinin genel olarak virüsten ayrıldıkları zaman kendi başlarına hasar verdiklerini ve iltihaba sebep olduklarını ifade etti.

Banks, “S1 proteini, muhtemelen beynin sitokin ile iltihabi ürünler salgılamasına sebep oluyor” açıklamasını yaptı.

SİTOKİN FIRTINASI

Kovid-19 enfeksiyonunun sebep olduğu yoğun iltihaplanma, bilim çevrelerinde sitokin fırtınası biçiminde adlandırılıyor. Bağışıklık sistemi virüsü ve proteinlerini gördüğünde, bu işgalci virüsü öldürmeye çalışıyor ancak bu esnada aşırı tepki veriyor. Virüsün bulaştığı kişi ise zihin bulanıklığı, bitkinlik ve diğer bilişsel sorunlar ile kalakalıyor.