İmamoğlu’nun gizli toplantısı CNN Türk’te değerlendirildi: 2 husus var « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İmamoğlu’nun gizli toplantısı CNN Türk’te değerlendirildi: 2 husus var


Seçimlerin ardından CHP’de değişim tartışmaları devam ederken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, partinin ileri gelen isimleriyle birlikte internet üzerinden toplantı düzenlediği ortaya çıktı. CHP’li Tekin Bingöl, Gökhan Günaydın, Onursal Adıgüzel, Bülent Tezcan toplantıda bulunurken; görüşmede CHP olağanüstü kurultay konuşuldu.

CNN TÜRK’TE DOÇ. DR. ALİ MURAT KIRIK TOPLANTIYI DEĞERLENDİRDİ

CNN Türk canlı yayınında konuşan Akademisyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık’ın açıklamaları şu şekilde: Bu uygulama 2021 yılında gelişim gösteren ancak pandemiden sonra yaygınlaşan bir uygulama. Bu uygulamanın aslında pandemi döneminde ilk çıktığında bir çok güvenlik işlemlerinde açık olduğunu görmüştük. Şu an bu toplantı link aracılığı ile gönderilen, bir şekilde aslında kullanıcının kullanıcı adı ve şifresiyle beraber girdiği, oturum parolasıyla girdiği bir toplantı. En önemlisiyse bir yönetici var, bu yöneticinin onayı ile katılımcı toplantıya katılım gerçekleştirmektedir.

‘EKREM İMAMOĞLU’NUN KABUL ETMEDİĞİ KİMSE TOPLANTIYA GİREMEZ’

Bu toplantının linki gönderiliyor, toplantı linki gönderildikten sonra bir de şifre isteniyor. Daha sonra bu linke tıklayan ve bu linke sahip olan herkes bir bekleme odasına giriyor. Bu bekleme odasındaki herkes yöneticinin onayı ve rızası dahilinde, dahil edildikten sonra bu sisteme entegre edilmiş oluyor. Bu toplantıya Sayın İmamoğlu’nun kabul etmediği kimse giremez. Bu uygulamada gördüğünüz ilk kişi katılımcı olan kişi. Yani ben bu toplantıya girdiğimde ilk kendimi görürüm. İkinci olarakta burada konuşmayı gerçekleştiren kişide yöneticinin kendisi oluyor. Konuşma şimdi çerçeve içerisine alıp herkesi verebiliyorsunuz. Birde konuşanı sadece ekranda ön plana alabiliyorsunuz. Kendisi konuşursa ana ekrana düşebilir. Ses veren direk ana ekrana düşebiliyor. Bu toplantıyı yönetici sıfatına sahip kişi kaydedebilir. Bu toplantı real bir şekilde yönetici tarafından kayıt altına alınsaydı record tuşu aktif olur daha sonra diğer katılımcılara da bakın toplantı kaydediliyor bunu onaylıyor musunuz diye sorulur. Bu toplantıda 9 kişi varya bir tanesinin de Sayın Selin Sayık Böke olduğu konuşuluyor.

‘SANIRIM SELİN SAYIK BÖKE’

Sayın Ekrem İmamoğlu şunu diyor; Bu katılımcı herhalde Sayın Selin Sayık Böke, birazdan ismini değiştirir kamerasını açar diyor. Tabi o arada 14 dakika geçiyor. 14 dakika geçtikten sonra bir bakıyor Sayın Selin Böke daha sonradan toplantıya katılıyor ve o katılımcı dediğimiz şahsın Selin Sayık Böke olmadığı anlaşılınca 14 dakika sonra toplantı devam ediyor. Katılımcı ekran kaydını videonun sonunda göreceksiniz, durduruyor. Çünkü bu ekran kaydı yönetici tarafından kayıt edilen bir ekran kaydı değil. Tekin Bingol, Bülent Tezcan, Engin Altay kim varsa yönetici onayından geçmek zorunda. Burada da zannediyor ki Sayın Selin Sayık Böke’de katılımcı adıyla toplantıya katılmış durumda. Videonun içerisinde şunu diyor; ‘Sanırım bu Selin Sayık Böke’ diyor. Böyle bir algı var. Bekleme odasına giren kişiler, diyelim toplantı 5’te ki zaten Pazar. Bunu bilgisayardan da görüyorsunuz. Zaten katılımcı dediğimiz kişinin ekran kaydedicisi ve ses kaydedicisi dediğimiz programlar vasıtasıyla almış olduğu bir görüntü. Diğer katılımcıların bu kayıttan zaten haberi söz konusu değil.

‘2 HUSUS VAR’

Burada şu anda iki husus var. 9 kişi toplantının katılımcı sayısını biliyor. Tek tekte katılımcıları onaylabilirsiniz, toplu halde de onaylayabilirsiniz. Burada katılımcıyı bilerek onaylıyor ya da toplu halde gösterdiği için bakıyor ki sayı 9, hepsini onaylıyor. Dolayısıyla bu onay her şekilde Ekrem İmamoğlu’nun. Burada sadece şu var. Linki bilen bekleme odasına girer. Yöneticinin dahil etmesiyle toplantıya katılır.

‘BAŞKA BİR EKRAN KAYDEDİCİSİ İLE YAPMIŞLAR’

Telefonunuzdan ekran kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Buna uygulamanında bir zafiyeti diyebiliriz. Şöyle düşünün sosyal medya mecralarında örnek vereyim İnstangram; Özel bir mesajınız, hikayeniz ya da size tek gönderimlik fotoğraflar mesajlar gönderilir baktığınızda bu otomatik olarak silinir. Siz ekran kaydı aldığınızda, ekran kaydı alındı şekilde uyarı bildirimi gönderiyor. Ancak bu uygulamanın en büyük zaafiyetlerinden birisi izinsiz bir şekilde ekran kaydı alınarak bunun yayılması söz konusu. Zoom uygulaması açıldıktan sonra ekran kaydedicileri vardır. Bu ekran kaydedicilerinde çerveyi aldınızda direk konuşan kişiyi alabilir. Arka planı silebilirsiniz. Burada başka bir ekran kaydedicisi ile yapmışlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRGündemi sarsan kayıt: İmamoğlu’nun gizli toplantısı sızdı… CHP’den ilk açıklamaHaberi Görüntüle