İmam Hatip Lisesi Nedir? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İmam Hatip Lisesi Nedir?


Bu liselerin diğer liseler gibi eğitim verdiği ancak konunun ve içeriğinin değiştiği görülmektedir. Liseye başlayacak olan kişinin ortaöğretim düzeyinde bir meslek okuluna gönderilmesi gerekmektedir. Bu okulun içerisinde de İmam Hatip bulunmaktadır.

İmam Hatip Lisesi Nedir? 

İlköğretimden hemen sonra 4 yıl süre boyunca eğitim veren yatılı ya da yatılı olmayan kurumlar olarak nitelendirilebilmektedir. Bu eğitim alanlarında karma eğitimlerine ya da sadece kız veya erkek eğitimlerine yer verilmektedir. Ortaokulun hemen ardından okulu bitiren tüm öğrencileri kabul edebilmektedir.

Bu okul Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Din Eğitimi Müdürlükleri tarafından bağlanan okul olarak anlamını taşımaktadır. İmam hatip liselerinde gösterilen müfredatların yanında İslam dinine ve ilişkilerine yönelik mesleki anlamdaki derslerin de verildiği bilinmektedir.

Bu esaslara sünni esaslara bağlı din eğitimleri adı verilmektedir. Meslek algısından ziyade dini anlamda kültür düzeyinin artması ve eğitiminin geliştirilmesini ifade etmektedir. Yine aynı şekilde belli bir döneme kadar matematik dersleri edebiyat dersleri ve buna benzer diğer derslerde müfredatın içerisinde bulunmaktadır. Mesleki anlamda ayrılacak dersler ise son yıllara yakın olarak ders saatlerinin arttırılması ile birlikte ortaya çıkmaktadır.

Kısaca Dersleri ve Geçiş Yapabileceği Meslekler Nelerdir?

Bu liselerin kökü çok eski yıllara kadar dayanmaktadır. Liselerde okuyan kişilerin imam müezzin gibi hocalık vasfı üstlenecek meslek dallarını tercih ettiği görülmektedir. Bunların yanında burada okuyan kişilerin Kur’an kursu hocası ya da vaiz veren hoca olarak görev yaptığı da bilinmektedir. İmam hatip liselerinde giriş sırasında herhangi bir engel yaşanmamaktadır.

Öğrenciler iyi bir şekilde çalıştıkları takdirde bunların dışında normal bölümleri de tercih edebilmektedir. Bundan kaynaklı meslek konusunda herhangi bir ayrım söz konusu olmamaktadır. Önemli olan kişinin derslerinde ve okul hayatında başarısı olarak ön plana çıkmaktadır.

Sadece kızlara ya da erkeklere yönelik eğitimler verildiği gibi karma eğitim olanakları da mevcut olmaktadır. Burada bulunan öğrenciler girecekleri sınavlarda yaptıkları dereceli puanlar sayesinde mühendislik veya öğretmenlik gibi bölümleri de seçebilme imkanı kendisine sağlamaktadır.