İcra takibindeki 2 bin liraya kadar alacakların tasfiyesinin detayları belli oldu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İcra takibindeki 2 bin liraya kadar alacakların tasfiyesinin detayları belli oldu


Hazine ve Maliye Bakanlığı İcra takibindeki 2 bin liraya kadar alacakların tasfiyesine ilişkin esasları belirleyerek, yayınladı.

Daha önce belirtilen 2 bin liranın altındaki borçların tasfiyesi ile ilgili beklenen karar detayları ile birlikte resmiyete kavuştu.

Resmi Gazete’de yayınlandı

İcra takibindeki 2 bin liraya kadar alacakların tasfiyesine ilişkin esaslar ise Hazine ve Maliye Bakanlığının tebliği ile Resmi Gazete’de yer aldı.

“MTS ile yürütülen icra dosyalarında yapılacak işlemler”

7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2 Nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ’in içeriğinde “MTS ile yürütülen icra dosyalarında yapılacak işlemler” ve “Feragat Sonucu Mahsup Suretiyle Yapılacak İade İşlemleri” detayları da bulunuyor.

Kararın detayları

Alacaklı veya vekili, ilgili icra dairesine her bir icra dosyası için ayrı ayrı olmak üzere feragat talebinde bulunur.

Feragat talebi, UYAP Avukat Portal Talep Karşılama Ekranı esas olmak üzere, Avukat Portal, Kurum Portal üzerinden veya ilgili dosyaya fiziki olarak dilekçe sunulmak suretiyle yapılır.

Feragat talebinde, alacak hakkından açıkça feragat edildiği hususu ile feragat nedeniyle hacizlerin kaldırılarak icra takip dosyasının kapatılması ve varsa sair talepler yer alır.

Feragat dilekçesini alan icra dairesi aşağıdaki işlemleri yapar:

İcra müdürü, feragat talebini kabul veya reddeder.

15/8/2022 tarihi itibarıyla 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu uyarınca icra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dâhil icra takibi başlatıldığı tarihteki takip talebinde yer alan takip tutarının 2 bin Türk Lirasını aşmaması halinde, icra müdürü takip talebinde yer alan asıl alacak ve ferilerini dikkate almak suretiyle talebi kabul eder, hacizleri kaldırır, dosyayı kapatır ve Kanunun geçici 2’nci maddesi uyarınca dosyanın feragat nedeniyle kapatıldığına dair belge düzenler.

2004 sayılı Kanun uyarınca icra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dahil icra takibi başlatıldığı tarihteki takip talebinde yer alan takip tutarı 2 bin Türk lirasının üzerinde ise 15/8/2022 tarihi itibarıyla dosyada yapılmış tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutarı 2 bin Türk Lirası ve altında kalması halinde, icra müdürü dosya kapak hesabı yaparak takip konusu alacağın 2 bin Türk Lirasına kadar olan kısmını dikkate almak suretiyle talebi kabul eder, hacizleri kaldırır, dosyayı kapatır ve Kanunun geçici 2’nci maddesi uyarınca dosyanın feragat nedeniyle kapatıldığına dair belge düzenler.