GTA’nın sırları « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

GTA’nın sırları


 Dünyanın en popüler video oyunlarından olan “GTA” serisinin son oyunu “GTA 6”nın fragmanının bile izlenme rekoru kırması, gündem yarattı. Rekor, ilki 1997’de çıkan oyunun hâlâ en değerli eğlence ürünlerinden biri olduğunu ortaya koydu.

Piyasanın hem en beğenilen hem de en eleştirilen oyunlarından birinin nasıl bir fenomene dönüştüğü merak konusu oldu. “Grand Theft Auto (GTA) 6”, 2025 yılında piyasaya sürülecek olsa da geçen hafta yayımlanan fragmanı, YouTube’da 24 saat içinde en fazla izlenen oyun tanıtımı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

 

MİLYARLAR KAZANIYOR

Oyunun üreticisi Rockstar Games’in YouTube kanalında da fragman 131 milyon kez izlenirken, oyunun, rekor kıran selefi GTA 5’in başarısını gölgede bırakması bekleniyor. 2013’te piyasaya sürüldüğü ilk günde 815 milyon dolar hasılat yapan GTA 5, tüm endüstri rekorlarını kırarak tarihteki en hızlı satan eğlence ürünü olmuştu. GTA 5, 10 yıl sonra 190 milyondan fazla kopya satarak ve 7.9 milyar dolardan fazla gelir elde ederek hâlâ en popüler oyunlar arasında yer alıyor. Şimdiye kadarki en yüksek hasılat yapan film olan 2009 yapımı Avatar’ın 2,8 milyar dolar kazandığı göz önüne alındığında, bu başarının değeri “dudak uçuklatıyor”

SUÇA TEŞVİK ETMEKLE SUÇLANDI

GTA, cinayet, infaz, hırsızlık ve tecavüz gibi suçlara karşı duyarsızlık yarattığı gerekçesiyle eleştirildi. “İşkenceye Karşı Özgürlük” ve “Uluslararası Af Örgütü” gibi gruplar, GTA 5’in, oyuncuların bir insana işkence yapmasına izin vermesinden şikayetçi oldu. ABD, 2005’te Columbine Lisesi katliamı da dahil bir dizi toplu silahlı saldırıyla sarsıldıktan sonra, Houser kardeşler oyunlarının içeriği nedeniyle eski first lady Hillary Clinton tarafından eleştirildi. Ancak bu eleştiriler reklama dönüşerek GTA’ya ilgiyi artırdı.

 

 

İKİ İNGİLİZ KARDEŞİN MARİFETİ

Oyuncuları, bir ABD şehrinde verilen yönergeler aracılığıyla organize suç dünyasında yükseltmeye çalışan GTA, aslında bir İngiliz başarı öyküsü. Oyun, Amerikan kültürüne, özellikle de gangster filmlerine ve New York’un asi hip-hop kültürüne takıntılı İngiliz kardeşler Sam ve Dan Houser tarafından tasarlandı. Sam, oyuncuların suçlardan puan kazanmasını sağlayacak şekilde oyunda ayarlamalar yaptı. Dan ise oyunlarının hikâyelerini yazıyordu ve ikisi de 1997’de piyasaya sürülen GTA’nın ilk versiyonunun haklarını aldı. Houser kardeşler, 1998’de oyun şirketi Rockstar’ın kurucu ortağı oldu.

“Oyun kralları” Sam ve Dan Houser.

PARA KAZANDIKÇA ZALİM OLDULAR

Houser kardeşlerin ortağı olduğu Rockstar şirketinin eski bir çalışanı, “Para, Houser kardeşleri hızlı bir şekilde ahmaklara dönüştürdü” derken, bir diğeri “Bu insanlar delicesine akıllılar ve kötü olma konusunda gerçekten çok iyiler” ifadelerini kullandı. Sam, astlarına bağırmak ve telefon fırlatmakla suçlandı. Dan’in eski bir asistanı, kahvaltıya yanlış yiyecek getirdiği için ona küfür ettiğini söyledi. 2007’de iki Rockstar çalışanı intihar girişiminde bulundu. Personelin 12 saatten fazla çalıştırıldığı biliniyor.