France 24: Erdoğan Ukrayna-Rusya krizini çözerse NATO’daki gücü daha da artar « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

France 24: Erdoğan Ukrayna-Rusya krizini çözerse NATO’daki gücü daha da artar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ile Ukrayna arasındaki arabuluculuk çabalarını analiz eden Fransız basını, Erdoğan’ın başarıya ulaşması durumunda NATO’daki gücünün daha da artacağını belirtti.


Rusya ile Ukrayna’da arasında artan tansiyona dair bir makale yayımlayan France 24, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arabuluculuk çabalarına da değindi.

“GİRİŞİM, BÜYÜK BİR POTANSİYEL BARINDIRIYOR”

Erdoğan’ın, olası bir savaşı engellemeyi umduğunun belirtildiği analizde, Rusya tarafının da Cumhurbaşkanı’nın “yüksek profilli” çabalarını desteklediği kaydedilerek, “Bu arayış potansiyel olarak büyük bir sonuç barındırıyor” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkent Kiev'e indi.

“ARABULUCULUK BAŞARIYA ULAŞIRSA, TÜRKİYE’NİN AĞIRLIĞI DAHA DA ARTAR”

Türkiye ve Erdoğan’ın çabalarının başarıya ulaşması durumunda NATO içindeki özgül ağırlığının artacağının aktarıldığı haberde, böyle bir durumda ABD’nin de Türkiye ile ilişkilerini olumlu manada gözden çevireceği ifade edildi.

Analizde görüşlerine yer verilen uzmanlar ise, Erdoğan’ın Putin ile rekabetçi ama diyaloğa dayalı benzersiz bir ilişki geliştirdiğini kaydederek, “Böyle bir durum, Türkiye’nin NATO’daki statüsünü yükseltmesi için bir fırsat” değerlendirmesinde bulundu.

“SİHA’LAR RUSYA İÇİN ENDİŞE KAYNAĞI”

2015’teki uçak krizinden başlanarak, son yıllarda Türk-Rus ilişikilerinin geçtiği zorlukların da işlendiği analizde, iki ülke arasındaki en net krizin ise, Kiev’in elindeki Türk SİHA’ları olduğu kaydedildi. Bu Bayraktar SİHA’larının Ukrayna’nın doğusundaki Rus destekli ayrılıkçı güçler ve Kremlin için özel bir endişe kaynağı olduğu vurgulandı.

Haberde, geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Ukraynalı ayrılıkçıların lideri Denis Pushilin’in “Her şeyden önce Bayraktar SİHA’larını durdurmalıyız” açıklamasına da yer aldı.

Denis Pushilin: Türk SİHA'sı Bayraktar TB2'yi durdurmak için bize silah verinDenis Pushilin: Türk SİHA’sı Bayraktar TB2’yi durdurmak için bize silah verin

“BİRKAÇ BAYRAKTAR TB2 GÜÇ DENGELERİNİ BOZABİLİR”

SİHA’ların oyun değiştirici rolü Libya, Suriye ve Karabağ örnekleriyle anlatılırken, analizde, Fransa Dış Politika Araştırma Enstitüsü’nün Orta Doğu Direktörü Aaron Stein’in “Ukrayna ordusu ile ülkenin doğusundaki ayrılıkçı güçler karşı karşıya gelirse, birkaç Bayraktar TB2 güç dengesini bozabilir” tespitine de yer verildi.

Bazı analistler ise, mevcut durumun Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirebileceğini savunarak, olası kriz durumunda Moskova’nın Ankara’yı Suriye’de daha fazla sıkıştırabileceğini ve Türkiye’nin Rusya’dan temin ettiği ithal ürünlere ambargolar getirilebileceğini öne sürdü.