Flaş Açıklama: 81 İlde Sokak Cadde ve Meydanlarda Sigara İçmek Yasaklandı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Flaş Açıklama: 81 İlde Sokak Cadde ve Meydanlarda Sigara İçmek Yasaklandı

İçişleri Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi! Yarından itibaren bütün Türkiye’de cadde, sokak ve otobüs duraklarına sigara içme yasağı geldi.


Türkiye Kovid-19 salgınıyla mücadele etmeye devam ediyor. Bu kapsamda il valiliklerinden sigara içme yasakları peş peşe gelirken, İçişleri Bakanlığı, yarından itibaren bütün Türkiye’de meydan ve otobüs duraklarında sigara içmenin yasaklandığını duyurdu.

12 KASIMDA BAŞLIYOR

Konuyla alakalı yayımlanan genelgede yarından itibaren vatandaşların yoğun olabileceği yerlerde otobüs durakları, cadde ve sokaklarda sigara içmek yasaklandı. Yasak 12 Kasım tarihinden itibaren geçerli olacak.

GÖNDERİLEN GENELGE

1. Daha önce valiliklere gönderilen genelge ile meskenler hariç olmak üzere bütün yerlerde (kamuya açık yerler, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) herhangi istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti.

Özellikle vatandaşların kalabalık şekilde bulunduğu/bulunabileceği cadde, sokak, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle bazı kişilerin maskelerini çıkardıkları, aşağıya indirdikleri, doğru şekilde kullanmadıkları görüldü.

Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen Kovid-19 salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında sürekliliğin sağlanması son derece önem taşıyor.

Bu sebeple maskenin doğru ve devamlı şekilde kullanımını temin için 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren bütün illerde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirilecek.

2. Yine daha önce illere gönderilen genelge ile 65 yaş ve üzeri sokağa çıkmalarına yönelik uygulamanın il bazlı yapılacak analizlere (hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranı vb.) göre İl Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenmesi gerekiyordu.

Bu doğrultuda Valilerce; Kovid-19 salgının illerindeki seyri anlık olarak takip edilip, hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayılarıyla 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10:00 ile 16:00 saatler arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına dair yasaklamaya gidilmesi yönünde karar alınacak.

Son dönem gelişmelerine bağlı olarak alınan ve alınacak kararlar belirli aralıklarla gözden geçirilip, belirtilen kriterlerde iyileşme sağlanması durumunda yasaklama aynı usulle kaldırılacak.