Öğrencilerin Kopya Çekmemeleri İçin İlginç Tedbirler « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Öğrencilerin Kopya Çekmemeleri İçin İlginç Tedbirler

Üniversitelerde online olarak gerçekleşen final sınavlarında öğrencilerin kopya çekmemeleri için çok ilginç tedbirler alınıyor. Öğrencinin cep telefonu ile bulunmuş olduğu odanın her yerini göstermesi isteniyor, çift kamera ve ayna yöntem ile denetleniyor.


Türkiye’ üniversite 2020- 2021 Akademik Yılı’nın Güz Dönemi neredeyse tamamlanmak üzere. Eylül ayından beri eğitimlerin online olarak devam ettiği üniversitelerde final sınavları başladı.

Online olarak gerçekleşecek final sınavlarında öğrencilerin kopya çekmelerini önlemek için üniversiteler ilginç tedbirler aldı.

Bazı üniversiteler sınav esnasında çift kamera kullanımı, ayna zorunluluğu gibi şartlar koydu.

ODAYI GÖSTERİYOR

Sınav ortamına dair öğrencilere bildirilen kurallar arasında ilginç maddeler var: Sınava gireceğiniz odayı cep telefonunuzla tarayınız. Odayı tararken masanızın üzerini, masanın arkasındaki duvarı yakın plan cep telefonu ile tarayınız.

Masanızın altını gösteriniz. Perdeleri ve tavanı gösteriniz. Ellerinizin içini ve bileklerinizi gösteriniz.

Kapının kapalı olduğunu gösteriniz. Cep telefonunuzla tarama yaparken masanız, sandalyeniz, odadaki diğer mobilyalar ile perdenizin arkasında ne olduğunu gösteriniz.

AYNA YÖNTEMİ

Türkiye’nin en büyük vakıf üniversitelerinden birinde kopyaya karşı ayna yöntem uygulanıyor.

Üniversite tüm öğrencilere birer ayna yolluyor. Dik duran bir ayna ekranı görecek şekilde sabitleniyor. Sınavı gerçekleştiren akademisyen hem ekran hareketlerini hem de öğrencinin hareketlerini izleyebiliyor.

Üniversite rektörü ayna yöntemiyle ilgili “Sınav güvenliği için genelde iki kamera kullanılıyor.

Herkesten iki kamera istemiyoruz. Aynayı koyunca iki kamera işlevi görmüş olacak. Bunu özel olarak yaptırdık. Hazır satılan bir sınav aynası yok.”

PROJE YA DA ÖDEV ALTERNATİFİ

Dijital ortamlarda yapılan sınavlarda öğrenci tarafından kopya çekilmesinin önüne geçmek için üniversitelerin kullandığı yazılım programların çoğunda öğrenci hareketleri detaylı olarak raporlandırılabiliyor.

Örnek olarak öğrenci ekran görüntüsü alıp almadığı, bir soruda ne kadar zaman harcadığı, sınav esnasında başka bir internet sitesine girip girmediği veya arama motorlarını kullanıp kullanmadığı görülebiliyor.

Yine de sınav güvenliği yüzde yüz sağlanamıyor. Bu sebeple çoğu üniversite öğrencilerden final notlarını belirlemek için proje veya ödev hazırlamalarını istedi.

Ödev, proje ve araştırma raporların değerlendirilmesinde intihal tespit programları kullanılıyor.

Bu programlara öğrencinin ödevi veya projesi yüklendiği zaman sistem otomatik olarak intihal oranı tespit edebiliyor.