EYT’yi kaçıranlara yeni formül! Düzenleme nasıl olacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

EYT’yi kaçıranlara yeni formül! Düzenleme nasıl olacak?

Bu haber 18 Nisan 2023 - 14:57 'de eklendi ve 207 kez görüntülendi.

EYT yasasından primi yetmeyip yararlanamayanlar için başka seçeneklerin getirilmesi bekleniyor. Önümüzdeki günlerde emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi, esnafın emekliliği için gerekli prim gün sayısının düşürülmesi gibi yeni adımlar devreye girmesi bekleniyor. Peki kısmı emekliliğin diğer emeklilere göre farkı ne? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.

Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kısmi emeklilikle beraber EYT yasasının çıkması bir umut olmuştu, yaş şartının ortadan kaldırılması bekleniyordu.

Şu anda halihazırda mevzuatımızda 3600 günde, 4500 günde ve 5400 günde kısmi emeklilik durumu söz konusu. SSK’lılar için 3600 ve 4500 günde kısmi emeklilik, Bağ-Kur’lular için ise 5400 günde kademeli bir yaş şartı ile beraber emekli olunabiliyor.

‘YAŞ ŞARTININ KALDIRILMASI İLE KISMİ EMEKLİLİK SAĞLANABİLİR’

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği müjdede kısmi emeklilikle alakalı primi ödemeye gücü yetmiyorsa burada yaş şartının esnetilmesi ve kaldırılması aynı EYT yasasındaki gibi yaş şartının tamamen kaldırılması ile kısmi emeklilik sağlanabilir.

‘PRİM SAYILARI YETMİYORSA BORÇLANMA GETİRİLEBİLİR’

Eğer yaş şartı kaldırılmasa dahi prim sayıları yetmiyorsa devletimiz borçlanma imkanı getirerek prim günleri tamamlanabilir.

DÜZENLEME NASIL OLACAK?

Kadınlarda emeklilik yaşının esnetilebileceğine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunmuştu. Hatta ev hanımlarının erken emekliliğine ilişkin bir husus vardı. Ev hanımlarının emeklilik priminin 3’te 1’inin devlet tarafından karşılanacağını söylemişti. Kadınlarımız 3’te 1 oranında daha kısa süredde emekliliklerini tamamlamış oluyor.

‘ÇOCUĞU OLAN KADINLARIN ERKEN EMEKLİ OLMASI SÖZ KONUSU OLABİLİR’

Yine aynı şekilde çalışan, çocukları olan kadınlarımızın da erken emeklilikleri söz konusu olabilir. Kadınlarımızın çocuk sayısına göre erken emekliliği söz konusu olabilir. Kadınlarda her bir çocuk için borçlanma imkanı vardı. Toplam 2160 gün borçlanma söz konusuydu. Her bir çocuk için 720 gün, toplamda 3 çocuğa kadar 2160 gün borçlanma söz konusuydu.

Aynı hususta düzenleme ile beraber çocuğu olan kadınlarımızın erken emekli olması söz konusu olabilir.

NASIL BİR FORMÜL ÜZERİNDE DURULUYOR?

Bağ-Kur ve SSK primlerinin eşitlenmesiyle ilgili Çalışma Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz günlerde müjde vermişti. ‘Bunu gündeme alacağız’ demişti. Bu EYT yasası ile çözülmesi gereken bir sorundu. SSK-Bağ-Kur arasındaki eşitsizliğin çözülmesi çok önemliydi.

‘BAĞ-KUR’DA KADEMELİ PRİM OLABİLİR’

Buna ilişkin adımın yeni hükümet ile beraber atılacağını düşünüyoruz. Burada çalıştırılan işçi sayısına göre Bağ-Kur’luların kademeli bir şekilde prim ödemeleri söz konusu olabilir. Yanında işçi çalıştırmayan bir Bağ-Kurlu dahi 9 bin günde emekli oluyor. SSK’lıya göre 5 yıl daha fazla prim ödemek zorunda kalıyor, daha düşük maaş alabiliyor.

‘BAKANLIK FORMÜLLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR’

Yanında 1 işçi, 3 veya 5 işçi çalıştıran da olabilir. 10-15 işçi çalıştıran da. Yanında çalıştırdığı kişi sayısına göre bir düzenleme gelirse erken emeklilik durumu söz konusu olabilir. 15 kişiden daha fazla çalıştıran varsa eğer 9 bin günde emekli olması beklenebilir. Bu formüller üzerinde şu anda Bakanlık tarafından çalışılıyor.”

Milliyet.com.tr

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN