EYT gecikirse toplu maaş verilecek mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

EYT gecikirse toplu maaş verilecek mi?

Bu haber 05 Şubat 2023 - 18:49 'de eklendi ve 172 kez görüntülendi.

Komisyon aşaması tamamlanarak TBMM Genel Kurulu’na sevkedilen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında aylık ödemelerinin gecikmesi halinde, hak sahiplerine toplu ödeme yapılabilecek.EYT teklifinin kabul edildiği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, EYT başvurularının sistemde yaratabileceği yığılma da gündeme geldi.

HAK KAYBINA KARŞI

EYT başvurularının başlamasıyla normalde yapılan emekli sayısının çok üzerinde bir taleple karşı karşıya kalınacağını vurgulayan SGK Başkanı Kürşad Arat, “Pilot uygulamasını borçlanmayla ilişkin süreçte yaşadık. 28 Aralık’ta açıklama yapıldıktan sonra 2022’nin borçlanmasıyla ilgili imkânlarından faydalanmak için vatandaşlarımız bütün SGK il müdürlüklerimize başvuruda bulundu. Yaklaşık olarak üç gün içerisinde 1 milyon 100 bin kişinin taleplerini sisteme sokup, borçlanma taleplerini yapmaya çalıştık” dedi.

Aylıklarda hak kaybı oluşmaması için mekanizmanın olduğunu ifade eden Arat, aylıklar daha sonraki ayda bile bağlansa, maaşların mart ayından itibaren geçerli olacağını belirterek, gerekirse geçmiş aylıkları toplu alma imkânı da sağlanabileceğini söyledi.

SGK MEMURLARINDAN EYT MESAİSİ EYLEMİ

SGK çalışanları, EYT ve prim yapılandırmalarında artacak iş yoğunluğu nedeniyle personel sayısının ve fazla mesai ücretlerinin artırılması talebiyle Türkiye genelinde iş yavaşlatma eylemi yaptı. Eyleme Büro-İş, Yurt Büro-Sen, Büro Ailesi Sendikası (BAL-SEN), Bağımsız Büro-Sen, Büro Hak-Sen, Şehit Gazi-Sen Büro, Adalet Sen, Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES SEN) ve Sivil Memurlar Sendikası (Sime-Sen) üyesi memurlar destek verdi.

TAMAMI 10 YIL SÜREBİLİR

Arat, EYT kapsamında hemen emekli olması öngörülen 2.2 milyon kişinin ise emeklilik şartlarını kademeli olarak yerine getireceğini ifade ederek, “Bunların hepsi bugün itibarıyla değil, bir kısmı mesela ekim ayında, kasım ayında, aralık ayı itibarıyla olacak” diye konuştu. Arat, EYT’den yararlanarak emeklilik yaşından muaf tutulan tüm EYT’lilerin prim gün sayısını doldurmasının 10 yılı bulabileceğini ifade etti.

‘E-DEVLET”TEN BAŞVURU YAPILABİLECEK’

EYT başvurularıyla ilgili oluşacak SGK yükünün tartışıldığı toplantıda, Komisyon Başkanı AK Partili Cevdet Yılmaz partilerden, vatandaşlara dijital ortamda EYT başvurusu yapmaları çağrısında bulunmalarını istedi. Yılmaz, “Bu çalışma ciddi bir idari yük getirecek, özellikle SGK personeli için. Hak sahiplerinin dijital ortamda başvurmaları bu yükün hafifletilmesi bakımından önemli. Yaş itibarıyla belki bu teknolojilere çok uyum sağlayamayacak arkadaşlarımız olabilir ama bütün partilere şu tavsiyede bulunuyorum: Herkes vatandaşa tavsiyede bulunursa, elektronik başvurabileceklere, daha hızlı bir şekilde bu idari işlemler gerçekleştirilir” dedi.

STAJYER VE ÇIRAKLIK

Stajyer ve çırakların işe başlama tarihlerinin emeklilikte sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesine yönelik taleplerin de gündeme geldiği toplantıda, bu yöndeki önerge ise reddedildi.

 

 

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN