Eski Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’dan önemli açıklamalar « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’dan önemli açıklamalar


AK Partili Lütfi Elvan, CNN Türk ekranlarında Dicle Canova’ya ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Neden biz yatırım, üretim, istihdam diyoruz. Sağlıklı bir büyüme için olmazsa olmaz koşul yatırımı artırmanız, teknolojiyi üst seviyeye çekmeniz. Bunun için de bir insan odaklı yaklaşım gerekiyor. Verimlilik artışı olmazsa olmaz koşullardan bir tanesi, bir diğeri kapsayıcılık, toplumun tüm kesimlerini kapsaması, büyümeden elde ettiğiniz refahın adil bir şekilde topluma dağıtılması, sağlıklı ve dengeli bir büyüme.

İşte yatırım, üretim, ihracat, sağlıklı ve dengeli büyüme için olmazsa olmaz koşullardan bir tanesi. Beyannamemizde yeşil ve dijital dönüşüm odaklı yaklaşım ortaya koyduk. Sektörlerle ilgili kısımlara bakın, temel ana temalardan bir tanesi yeşil ve dijital dönüşüm.

Beyannamede yer ala ifademize gelelim. Orada makroekonomik çerçeve programımızı güncelleyeceğimizi ifade ettik. İlgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile diyalog ve istişare halinde günün ihtiyaçlarına ve yeni şartlara göre gözden geçirilecek. Temelde yaklaşımımız bu. Daha sonraki aşamada 5 yıllık yol haritası ortaya konacak ve kamuoyuna paylaşılacak.

SİZİ KABİNE’DE GÖRECEK MİYİZ?

Bunun takdirini verecek olan sayın Cumhurbaşkanımız.

CARİ AÇIKLA İLGİLİ NE ADIMLAR ATILIR, KARADENİZ GAZININ OLUMLU ETKİSİNDEN BAHSEDİLECEĞİNDEN BAHSEDİLİYOR. NASIL BİR PERSPEKTİF ÖNGÖRÜYORSUNUZ?

İthalat yapımıza baktığımızda ithalatımızın yüzde 8-10’u tüketim malı ithalatı. Yüzde 15-20 bandında değişen yatırımı malı ithalatımız var. 60-65 bandında aramalı ithalatı. Biz petrolümüzü doğal gazımızı ithal ediyoruz. İthalatın getirdiği bir yük söz konusu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın önderliğinde bizim hangi ara malına ihtiyacımız var bunun teker teker çalışmalarını yaptılar, nasıl bir destek mekanizması oluşması gerektiğini ortaya koydular.

Burada temel yaklaşım bizim ithalatımızı aşağı çekecek Türkiye’de üretim yapabilecek bir altyapıyı oluşturmak bu yapısal bir sorun. Biz önemli bir deneyime sahibiz. Savunma sanayii yerlilik oranı yüzde 20 iken yüzde 80’e çıktı.

KARADENİZ DOĞAL GAZI YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ, PETROLDE FENA GİTMİYORUZ, BUNUN CARİ AÇIĞA ETKİSİ NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

Aslında biz yapısal cari açık problemini önemli ölçüde çözdük ve çözme yolunda ciddi adımlar atıyoruz. Çıkaracağımız doğal gazın bize katkısı olacak. Bu yeterli mi? Elbette yeterli değil. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız arama faaliyetlerine devam edecek.

ENFLASYON NE ZAMAN TEK HANEYE ULAŞACAK? ENFLASYONDA NASIL BİR YOL HARİTASI VAR?

Enflasyon konusunda şunu ifade etmem gerekiyor. Türkiye’yi dünyadan soyutlayamayız, dünyadaki gelişmeleri görmemiz gerekiyor. Son 5 yılda biz ne yaşadık? Pandemi dönemi, arkasından ne oldu? Tüm üretim ve tedarik zincirlerinde bozulma oldu, onun arkasından ne oldu? Gıda ve emtia fiyatlarında ciddi artış söz konusu oldu. Küresel ölçekte enflasyonda artış söz konusu oldu.

Türkiye petrol, doğal gaz ithal eden bir ülke. Siz hangi ürününüze bakacak olursanız olun. Hangi üretim alanına gidecekseniz tarımdan, sanayiye her alanda siz petrolü, doğal gazı kullanıyorsunuz. Fiyatlarının artması, sizin doğal gaz ve petrol ithalatçısı olmanız fiyatlara yansıyor.

Bir miktar doğal gaz ve petrolde düşüş söz konusu oldu. Bununla birlikte enflasyona yönelik tedbirler alınıyor. Bizim öngörümüz 2 yıl gibi bir süre içerisinde enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi.

AK Parti hükümetleri enflasyonla mücadele konusunda deneyimlere sahip. Enflasyonu düşürebilme becerisini ortaya koyduk, deneyimli güçlü bir kadromuz var.

ÇALIŞAN KESİME HANGİ ADIMLAR ATILACAK?

Ücretli kesimin gelirinde sadece enflasyon oranlı artış söz konusu olmayacak. Enflasyonun üzerine büyümeyi de ilave edeceğiz. Büyümeden elde ettiğimiz geliri de vatandaşımızla paylaşacağız.

Gelir düzeyi düşük kesimler var. Kira ve enerji. Bu iki alana yönelik harcama kompozisyonundaki yüksek miktarlarda ödediği kira ve enerji maliyetlerini aşağı çekici tedbirlerimiz söz konusu olacak.

Sosyal konut projeleri yoğun bir şekilde uygulamaya konulacak. Karadeniz’de doğal gaz keşfi söz konusu, bunun da elbette vatandaşımızın üzerinde olumlu etkisi olacak. Fiyatlarımızda önemli ölçüde aşağı çekmiş olacağız.”