Erdoğan : Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Erdoğan : Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle; Dünyanın yakından izlediği tahıl krizinin aşılması konusunda atılan adımın tamamen ülkemizin gayretlerinin ürünü olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Son olarak BM Sekreteri bunu şükranlarıyla ifade etti. Bugün adım atıldı ve gemiler yola çıktı. Bu süreci takip edecek müşterek koordinasyon merkezi 23 Temmuz’da İstanbul’da faaliyete geçti. Tahıl yüklü ilk gemi bugün hareket etti. Bu gemi İstanbul Boğazı’na ulaştığında kontrol edilecek ardından da yükünü indirdiği limana doğru yolculuğunu sürdürecek. Her ne kadar muhalefet idrak edemese de ülkemizin öncülüğünde başlatılan bu çalışma önemli bir diplomatik başarıdır. İstanbul ve Antalya’da yapılan toplantılarda ortaya çıkan olumlu hava sahadaki gelişmelerle akamete uğradı.

Dünyanın gözü bu rotada! Türkiye devrede, ilk gemi yola çıktıHaberi Görüntüle

Türkiye’nin siyasi, ekonomik, diplomatik gücünü dost düşman herkese kabul ettirerek haklarımızı ve çıkarlarımızı en etkin şekilde savunabileceğimiz bir devlet konumuna geldik. Özgüveni güçlenmiş bir ülke olarak her alanda hedeflerimizi büyüttük. Bugüne kadar her başarımızı gayrete, azme borçluyuz. Mevcut sıkıntılarımızın üstesinden de geleceğiz. Dünya siyasi ve ekonomik olarak kaçınılmaz bir yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Artık bu ülkeyi terör, darbeci sivil ve askeri bürokrasi, üretmek yerine rantiyeyle beslenen iş dünyası ve kifayetsiz siyasetçilerle oyalama devri bitmiştir. Ülkemize yapılan dış ve iç dayatmaları reddediyoruz. Kendi vizyonumuzdan ve hedeflerimizden zerre taviz vermiyoruz. Yolumuzda kararlılıkla yürüyoruz.

Bir ara 26,5 milyona kadar gerileyen istihdamın ekonomik ve sosyal maliyetlerini en iyi biz biliyoruz. Bunun için tercihimizi istihdamdan yana kullandık. Nitekim bu sayede dünya küçülürken biz üreterek büyüdük, ihracatımızı 250 milyar dolar sınırına getirdik. Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz yüzde 11’lik büyümeyle G20 ülkeleri içinde ilk sıraya yerleştik. IMF dünyanın büyüme rakamını aşağı yönlü ülkemizin büyüme rakamını yukarı yönlü güncellemiştir. Enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki dengesizlikler elbette bizi de etkiliyor. Doğal gazda yüzde 80’i geçen sübvansiyon sayesinde vatandaşlarımızın en düşük maliyetle evlerini ısıtmalarını sağlıyoruz. 2022’yi, 47 milyon turist ve 37 milyar dolar turizm geliriyle hedeflerimizin üzerinde bir seviyede kapatacağımıza işaret ediyor.  İlerleyen tarihlerde bu rakamları da aşacağımıza inanıyorum. Ordu’da fındık fiyatlarını açıkladık, Bay Kemal rahatsız oldu. Bunların hepsi tahminlerle konuşuyorlar, biz ise ihracat. Biz orada vatandaşımızla da sohbet ettik. Kendilerine sordum beklentiniz nedir? Hepsi samimiyetle beklentilerini söyledi. Biz vatandaşımızla beraberiz.

Küresel fiyatlardaki dengesizliği istismar edenlerin, otomobilden konuta, gıdadan elektroniğe kadar yaptıkları manipülasyonları yakından takip ediyoruz. Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle, bu istismarcıların kötü niyetlerini ellerinde patlatmakta kararlıyız. Enerji fiyatlarındaki dengesizlik olmasaydı 12 aylık cari işlemlerde 34,5 milyar dolar fazla verecektik. Hanelerdeki ısı yalıtımı çalışmaları için vatandaşlarımıza daire başı 50 bin liraya kadar uygun şartlı kredi imkânı sunuyoruz. 2022’de vatandaşı enflasyona karşı korumak için vazgeçtiğimiz kamu geliri 251 milyar TL’yi bulacaktır.

Yılın ilk 6 ayında 94 milyar liraya yakın fazla veren bütçemiz mali disiplinden asla geri adım atmadığımızın en somut ispatıdır. Asgari ücrette tarihi artışlar yaparken gelir ve damga vergilerini kaldırarak herkese kazanç sağladık. Dünyanın enerji ve emtia fiyatlarındaki mevcut yükü uzun süre taşıyamacağı açıktır. Fiyatlarda durulma eğilimi başlamıştır. Enflasyon ve döviz kuru kaynaklı aldığımız makro ekonomik tedbirleri bankacılık uygulamalarıyla destekliyoruz. Yeni yılın ilk aylarıyla birlikte enflasyonun düşüş trendine gireceğini ümit ediyoruz.

CUMHURİYET TARİHİNİ EN BÜYÜK KONUT HAMLESİ BAŞLIYOR

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini başlatıyoruz. Hazırlıklar bitmek üzere. Vatandaşı kira öder gibi taksitlerle ev sahibi yapacağız. İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği projeyle ilgili hazırlıklar bitmek üzere. Amacımız salgın döneminde daralan konut arzını hızla artırarak hem inşaat sektörünü canlandırmak hem de insanımızın erişebilir şartlarda ev sahibi olmasını temin etmektir. Bu adım kiraların düşmesine yol açacaktır. Önümüzdeki ay bir tanıtım toplantısıyla duyuracağımız bu konut kampanyasının şimdiden ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

GENÇLERE MÜJDE

Bir müjde de gençlerimize vermek istiyorum. Seyahatsever adını verdiğimiz uygulamaya çok fazla talep geldi. Yaş aralığını 18 – 25’ten 18-30’a yükselttik. 1 Eylül tarihine kadar gençlerimizin yurtlarında konaklayarak diledikleri gibi ülkemizi gezmelerine imkan sağlıyoruz.