Emniyet’ten internetten alışveriş yapanlara uyarı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Emniyet’ten internetten alışveriş yapanlara uyarı

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin, Tüketiciyi Koruma Haftası dolayısı ile vatandaşların sanal ortamda güvenli alışveriş yapmaları ve herhangi bir dolandırıcılık olayının mağduru olmamaları için nelere dikkat etmeleri gerekli olduğu konusunda  bilgi verdi.


Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı birimlerde 7 gün 24 saat çalışan siber devriyeler sayesinde web üzerinden yapılan dolandırıcılığa karşı internetin etkin şekilde kontrol edildiğini belirten Şahin, ihbarların en ince ayrıntısına kadar incelendiğini ve şüphelilerin belirlenerek adli makamlara sevk edildiğini söyledi.

Şahin, yurttaşlardan gelen ihbarların en önemli bilgi kaynakları olduğuna işaret ederek, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve il birimlerindeki görevlilerin siber devriyeleri sırasındaki tespitleriyle, Siberay Projesi’yle ve sürdürülen diğer çalışmalar ile suçun ortaya çıkmadan önlenmesini amaçladıklarını anlattı.

İnternetten alışveriş yapanların mağdur olmamaları için dikkat etmeleri gerekli olan noktaları vurgulayan Erden Şahin, Kovid-19 salgınıyla kredi kartı işlemlerinin arttığını bildirdi.

Salgın sebebiyle temassız kart kullanımının da yaygınlaştığını belirten Şahin, Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, her 5 işlemden 3’ünün banka kartıyla yapıldığını, her 5 ödemeden 2’sinde temassız kart kullanıldığını kaydetti.

Şahin, geçen sene Kurban Bayramı’nda kartla 27 milyon işlem yapıldığı, kartla ödeme tutarlarında en fazla harcamanın da 5,5 milyar lira ile yılbaşında gerçekleştiği bilgisini verdi.

SANAL ALIŞVERİŞTE DİKKAT EDİLECEKLER

Vatandaşlardan alışveriş yapmış oldukları sitelerin adres satırında “HTTPS” yazıp yazmadığını kontrol etmelerini isteyen Şahin, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımız bazı site ve sosyal hesaplarda ucuz olarak aradıkları ürünü bulabilmekte. Yapmaları gerekli olan, bu sitelerdeki yorum bölümü açık mı, değil mi? Gümrük mağazaları adı altında bazı sitelerde, gümrükten elde edilen ucuz tüketim eşyalarıyla ilgili sayfalarda biz bunu görmekteyiz. Buradaki şüpheli şahıslar kendilerinin yaptığı indirimli ürünlerle alakalı yorumları kapatmakta, vatandaşa güzel indirimler sunmakta. Vatandaşımız da buna inanarak kredi kartı ve kişisel bilgilerini paylaşmakta ve mağdur olmakta.

Kredi kartı bilgilerini verirken sanal kartla alışveriş yapmaları kendi güvenlikleri açısından önemli. Alacakları ürün fiyatı kadar sanal karta para aktarırlarsa mağdur olma ihtimalleri çok düşecektir. Vatandaşımızın kendine gelen mesajları, girdiği internet sitesini kontrol etmesi çok çok önemli. Hızlıca geçip, orada yazan protokol maddelerini okumadan hızlı bir şekilde alışverişini tamamlamaması, buraları net bir biçimde okuması kendi yararına olacaktır. Mağdur olmaması için bunlar gereklidir.”

37 BİNDEN FAZLA “OLTALAMA” SAYFASI KAPATILDI

Salgın sürecinde internetin çok kullanıldığını, toplantılardan alışverişe kadar pek çok ihtiyacın web üzerinden karşılandığını dile getiren Şahin, dolandırıcıların da bu durumu fırsat olarak görüp faaliyetlerini artırdıklarını söyledi.

Şahin, Kovid-19 salgınıyla “pandemi desteği” adı altında yeni suç trendlerinin ortaya çıktığını belirterek, “oltalama (phishing) denilen ve birebir kurum ya da bankaların web sitelerinin benzeri yapılarak kredi kartı ve kişisel bilgi çalmaya çalışan sayfalar”ın sayısının da arttığını kaydetti.

Tespit ettikleri ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından kapatılan sitelerin 2019’a oranla % 82 arttığına işaret eden Şahin, 2020’de 37 binden fazla “phishing” sayfasının kapatıldığını bildirdi.

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin, en son 8 Mart Dünya Kadınlar Günü teması kullanılarak WhatsApp üzerinden telefonlara zararlı yazılım yüklenmeye çalışıldığına dikkati çekerek, yapmış oldukları tespitlerle kısa bir süre içinde bu sitelere erişimi engellediklerini söyledi.

DOLANDIRICILIK ÖRNEKLERİ

İnternette bazı alışveriş platformlarında normal fiyatının çok altında verilmiş ilanlarla yurttaşlardan kapora alınmak sureti ile dolandırıcılık faaliyetlerinde de bulunulduğunu anlatan Şahin, özellikle yurt dışından getirildiği söylenen teknolojik cihazların satıldığı internet sitelerine karşı dikkatli olunmasını istedi.

Vatandaşların bu sitelerden araştırma yapmadan veya acil ihtiyacı olduğu gerekçesi ile alışveriş yaptığını dile getiren Şahin, mal veya hizmet aldığını zannederek para yollayan yurttaşlara ürünün hiç gönderilmediğini veya farklı, kullanılmayacak ürünlerin geldiğini belirtti.

KUPON DOLANDIRICILIĞI

Şahin, son zamanlarda yasa dışı bahisle alakalı yeni bir dolandırıcılık yöntemi ile karşılaştıklarını dile getirerek, “kupon dolandırıcılığı” adını verdikleri bu yöntemde kötü niyetli kişilerin sosyal ağ hesapları üzerinden ulaştıkları kişilere oynanan maçlarla ilgili “Kesin kupon, kesin tutar.” diyerek para karşılığı bilgi verdiklerini söyledi.

Sonrasında şüphelilerin ulaştıkları kişilerden “Kazandığınız parayı almak için vergi ödemeniz lazım.” diyerek tekrar para istediğini belirten Şahin, vatandaşların bu yöntem ile dolandırıldığını anlattı.

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Şahin, şu ikazlarda bulundu:

“Bedava peynir yalnızca fare kapanında olur. Başka herhangi bir yerde olmaz. Bir hizmet ya da bir mal karşılığının çok altında bir fiyata satılıyorsa muhakkak iki sefer düşünmeleri lazım. Kimse kimseye bedava hizmet veya mal sunmaz. Vatandaşlarımızın internet alanında yapacağı alışverişlerde buna dikkat etmesi lazım. Gelen mesajlara çok dikkat etmesi lazım. ‘Ücretsiz hediye çeki, ayakkabı veriyoruz.’, ‘Çekiliş kazandınız.’ gibi şeylere inanmaması lazım.

Kendi arkadaşlarından gelen mesajları bile iki sefer kontrol etmesi lazım çünkü arkadaşlarının cihazları da virüslerle ele geçirilmiş olabilir.”