Emekli zammı ne kadar olacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Emekli zammı ne kadar olacak?


Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği enflasyon rakamı açıklandı. 6 aylık enflasyon rakamları sonrası refah payı öncesi zam oranı belli oldu. Memur ve memur emeklileri sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla yüzde 17,55, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 19,77 zamma hak kazandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceği açıklanmıştı. Bu kapsamda, kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine TBMM’de başlanacak. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı.

Buna göre, TÜFE’deki değişim haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,95 olarak gerçekleşti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı :”Bir önceki haziran ayına göre yıllık enflasyon yüzde 38, aylıkta yüzde 3.92 seviyesinde geldi. Bir önceki ayın artışı hızı 0.04’tü, 6 aylık ortalama enflasyon bizim için önemli. Memur ve emeklilere bu rakam üzerinden artış yapılıyor. Emeklilerimize mutlak suretle bu rakamın üzerinden daha fazla artış yapılacak. Geçtiğimiz iki dönemde bu rakamın iki katına varan bir artış yapılmıştı.

Bu dönemde en az yüzde 15’ler civarında refah payı bekliyoruz. Memurlarımızda yüzde 30 bile daha düşük. Kamu işçilerine yapılan zam yüzde 45, en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesine gelmesinden dolayı onlara yüksek maaş artışı yapıldı.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

2023 Ocak ayında göre memur emeklisi 7 bin 901 TL, esnaf emeklisi 5454 TL, SSK 2000 öncesi 6327 TL, 2000 sonrası 4550 TL, Bağkur tarım 4550 TL alıyordu. Yapılan artışla en düşük emekli maaşı 5500 TL’ye tamamlandı. Mart ayında seçimden önce yüzde 36 artış yapılarak 7500 TL’ye yükseltilmişti. Burada 7501 TL alana artış yapılmadı. Emeklilere kademeli bir şekilde 7500 TL’den başlamak üzere artış yapılacak.

Biz en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesinde olmasını bekliyoruz. Asgari ücretle emekli maaşları arasındaki makasın kapatılmaması gerekiyor.

Burada kök maaş üzerine bir enflasyon farkı yapılıyor. 10 bin TL üzerinden maaş artışı yapılıyor. Burada adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor daha fazla prim ödeyenin daha fazla maaş alması gerekiyor.

Her ne kadar yüzde 45’lik zam yapsanız dahi 7 binler düzeyi 10 binler düzeyini biraz geçiyor.

Memurlarımız müsterih olsunlar, en düşük memur maaşı 22 bin TL’ye tamamlanacak ama zam artışı bütün memurlara yansıtılamaz bütçede aylık 90 milyar TL maaş ödemesi var.

Ben kamu işçilerine yapılacak yüzde 45’lik artışın bütün kademelere yapılacağını düşünüyorum.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSon dakika: Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu!Haberi Görüntüle