Emekli Veya SGK Prim Miktarı Nasıl Hesaplanır? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Emekli Veya SGK Prim Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Devlet memurları brüt maaşlarından, emekli keseneği ya da sosyal güvenlik primi kesintileri yapılmaktadır.


Web Banner

Emekli sandığına tabi göreve 15/10/2008 yılından önce başlamış olan memurların aylıklarından kesilen emeklilik prim miktarın hesaplanma usulü ile bu tarihten önce emekli sandığına tabi çalışması olmayan memurların aylıklarından kesilen sosyal güvenlik prim miktarının hesaplanma usulü farklı olduğundan, bu kesintilerin memurların maaşına etkisi farklı olmaktadır.

15 Ekim 2008 yılından önce emekli sandığına tabi görev almış olan memurlar

15 Ekim 2008 yılından önce 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi görevde bulunmuş Devlet memurların maaşından “emekli keseneği” kesintisi yapılmaktadır.

İlgili memur aylık maaş unsurlarından bazıları esas alınıp hesaplanan emekli keseneği matrahı %16’sı “emekli keseneği kişi kesintisi” olarak memurun brüt maaşından indirilmektedir. (emekli keseneği matrahı %20’si kurum karşılığı ve %12’si de genel sağlık sigortası devlet payı olmaktadır)

15 Ekim 2008 yılından önce 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi herhangi bir görevde bulunmamış olan Devlet memurların maaşından; “malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi” ile “genel sağlık sigortası primi” kesintisi yapılmaktadır.

İlgili memur aylık maaş unsurlarından bazıları esas alınıp bulunan prime esas kazanç tutarın; %9’u “malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi” olarak ve %5’i de “genel sağlık sigortası primi” olarak memurun brüt maaşından indirilmektedir. (prime esas kazanç tutarın %20’si genel sağlık sigortası primi kurum karşılığı ve %7,5’i de genel sağlık sigortası devlet payı olmaktadır)

Tazminat Oranı: Özel hizmet tazminatı ve bu tazminat benzeri tazminatlar dahil, ek-ilave-bölge tazminatları hariç.

SGK kesintisi (kişi) oranı: “Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primi Sigortalı Payı %9”, “Genel Sağlık Sigortası Primi Sigortalı Payı %5”

Web Banner
Web Banner