Elektrikli otomobil alacaklar dikkat! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Elektrikli otomobil alacaklar dikkat!

Bu haber 18 Kasım 2023 - 8:36 'de eklendi ve 90 kez görüntülendi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli otomobil dönüşümü başladı. Üstelik yalnızca binek araç değil, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve tır gibi hafif ve ağır ticari araçlar da bu sürece dahil oluyor. Üstelik bugün Elektrikli otomobil ÖTV matrah sınırı yukarı çekildiği için birçok modelin fiyatında büyük düşüşler yaşanması bekleniyor.

Elektrikli otomobil ÖTV matrah seviyesi bugün Resmi Gazete’de yayınlanan karar sonrasında şu şekilde güncellendi:

160 kW’ı geçmeyen ve 1 milyon 450 bin TL’yi aşmayan elektrikli araçlar: Yüzde 10160 kW’ı geçmeyen ve 1 milyon 450 bin TL’yi aşan elektrikli araçlar: Yüzde 40160 kW’ı geçen ve 1 milyon 350 bin TL’yi aşmayan elektrikli araçlar: Yüzde 50160 kW’ı geçen ve 1 milyon 350 bin TL’yi aşmayan elektrikli araçlar: Yüzde 60

Yani, motor gücü 160 kW’ı geçen araçlar için bir değişiklik yapılmazken, 160 kW’ı geçmeyenlerde büyük indirimler göreceğiz. Bu da 160 kW’ı geçen araçların fiyatı 160 kW’ı geçmeyen versiyonlarından ucuz olsa bile daha fazla vergi ödeneceği için daha pahalı olacağı anlamına geliyor.

 

ÖTV MATRAHI DEĞİŞTİ

ÖTV matrahı artırılınca örnekle ilerlemek gerekirse 160 kW’yı geçmeyen elektrikli bir otomobilin fiyatı 1 milyon 450 bin lira olduğunu düşünürsek yüzde 10 vergi oranına tabi tutuluyor. Bu aracın satış fiyatı 1 milyon 450 bin 1 lira olursa ÖTV vergi oranı yüzde 40 olarak tespit ediliyor ve fiyatı da yükselmiş oluyor. Bazı otomobil markalarının satış fiyatları küçük farklarla yüzde 40 dilimine girdiği için fiyat ayarlamaları yapılarak yüzde 10’luk dilime alınabilir ve böylece fiyatlarda gerileme yaşanabilir. Başka bir deyişle de ÖTV dilimi nedeniyle fiyat artıramayan markalar 200 bin lira fiyat artırarak yaparak ÖTV dilimini yüzde 10 baremi içinde tutabilecekler.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN