Depremzedelere Zekat verilebilir mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Depremzedelere Zekat verilebilir mi?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 şehirde yıkıma neden olan depremin ardından yaraları sarma çalışması devam ederken Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan “Depremzedelere zekat verilebilir mi?” sorusu cevaplandı.


Web Banner

Merkez üsleri Kahramanmaraş Pazarcık 7.7 ve Elbistan olan 7.6 büyüklüğündeki depremler, büyük yıkıma neden oldu. Binlerce bina yıkılırken, enkaz altında onlarca insan kaldı.

Afetzedelerin yaralarını sarma noktasında da harekete geçildi. Zekatını depremzedelere vermek isteyenlerin, “Depremzedelere / afetzedelere zekat verilebilir mi?” sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan cevap geldi.

Zekat nedir?

Zekat, toplumsal dayanışma ve insanların temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için farz kılınmış bir ibadettir. Sözlükte “artma, arıtma; övgü ve bereket” mânalarına gelen zekât, terim olarak Kur’an’da belirtilen sınıflara sarfedilmek üzere dinen zengin sayılan müslümanların malından alınan belli payı ifade eder. Örfte bu payın maldan çıkarılması işlemine de zekât denilir.

Depremzedelere zekat verilebilir mi?

Sadaka ile zekat her ne kadar eş anlamlı gölülse de, dini olarak birbirinden farklı terimlerdir. Sadaka gönülden kopan bir bağış iken, zekat malı belli miktara gelmiş kişilerin vermesi farz olan, İslamın beş şartıyla sabit olan bir ibadettir. Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Deprem gibi büyük afet zamanlarında toplumun acil ihtiyaçlarının karşılanması son derece önemli hale gelmektedir.

Böyle durumlarda diğer bağışların yanında şartlarına riayet etmek kaydıyla zekat yoluyla da yaraların sarılmasına destek olunabilir.

Kur’ân-ı Kerim’de, zekatın verilmesi gereken yerler sayılmıştır.

Buna göre; dinen verilebileceği kimselere ulaştırılması şartıyla zekat farizası doğrudan ya da her bakımdan güvenilir kişi ve kuruluşlar aracılığı ile yerine getirilebilir.

Zekat gönderilirken şu hususlara dikkat edilmeli

Yukarıdaki açıklama ışığında, zekatı bir aracı kuruluş vasıtasıyla gönderirken özellikle şunlara dikkat edilmelidir;

Bu kuruluşun her bakımdan güvenilir olması,

Bu kuruluşun, zekata aracılık ettiğini açıkça taahhüt ediyor olması ve topladıkları zekatların tamamını aynî veya nakdî olarak doğrudan hak sahiplerine teslim etmesi,

Zekatın, söz konusu kuruluşun özel “zekat hesabı”na yatırılması.

Öte yandan dinimizde infak, dayanışma ve yardımlaşma anlayışı sadece zekattan ibaret değildir.

Dolayısıyla yardıma muhtaç olanlara, zekat dışındaki yardımlarla da elden geldiğince ulaşmaya ve yaralarını sarmaya çalışmak inancımızın bir gereğidir.

Web Banner
Web Banner