Çocuk Parası Yardımı Nasıl Alınır? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Çocuk Parası Yardımı Nasıl Alınır?

Ekonomik zorluklar sebebiyle temel eğitim faaliyetlerinden faydalanamayan, herhangi bir sigorta koluna tabi olmayan hanelere ödeme yapılan sosyal yardımlar kapsamında çocuk yardımı örgün eğitime katılan çocuklara eğitimin başlangıcından, lise öğretimini bitirene kadar, öncelikli olarak çocuğun annesi olmak üzere, çocuğun babası ya da çocukla aynı hanede yaşayan ve çocuğun bakımını üstlenen reşit kimselere ödeniyor.


BAŞVURU ŞARTLARI NE?

Nüfusun en yoksul kesiminde yer alan ve maddi imkânsızlıklar sebebiyle çocuklarını okula gönderemeyen/göndermekte güçlük çeken ailelere, çocukların okula devam etmesi şartıyla, “Şartlı Eğitim Yardımı” yapılıyor. Ödemeler PTT aracılığıyla öncelikle annelere yapılıyor.

ÇOCUK YARDIMI NASIL ALINIR?

İkametinizin bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına ulaşabilir ya da Alo 144 Sosyal Yardım hattını arayabilirsiniz. Yine çocuklarınızın sağlık kontrollerin ne zaman yaptırılacağı bilgisine yetkili hastaneler ve Aile Hekimliklerinden ulaşabilirsiniz.

Başvuru neticeleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfından. Ayrıca Alo 144 Sosyal Yardım hattına telefonla arayıp bilgi almak mümkün.

ÇOCUK PARASI ÖDEMESİ NE KADAR?

İlköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 35 TL,

İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 40 TL,

Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 50 TL,

Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için aylık 60 TL’dir.

ÇOCUK PARASI NE ZAMAN YATAR?

Çocuk yardımı ödemeleri Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarında yapılmakta. Ödemeler 2 aylık olarak hesaplanıp, ödeme aylarında tutarlar hak sahiplerin PTT hesaplarına aktarılır.

Ödemeler, takvime bağlı ve periyodik olarak alakalı ödeme aylarının 24’ü ile 28’i arasında yapılmaktadır. T.C. kimlik numarasının son rakamı; ‘0’ olanlar ilgili ödeme ayının 24’ünde, ‘2’ olanlar ilgili ödeme ayının 25’inde, ‘4’ olanlar ilgili ödeme ayının 26’sında, ‘6’ olanlar ilgili ödeme ayının 27’inde, ‘8’ olanlar ilgili ödeme ayının 28’inde, ödemelerini alabileceklerdir.

ÖDEME HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Çocuk yardımı ödemeleri Sosyal Güvenceli olunması, muhtaçlık halinin bittiği tespit edilmesi ya da yardım ödeme şartların (eğitim devam ve sağlık kontrol) gerçekleştirilmemesi sebebiyle yardım ödemesi kesilebilir.