Çin Aşısıyla İlgili Dikkat Çeken Detayı Paylaştı: Beğenmezsek Beş Kuruş Bile Ödemeyeceğiz « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Çin Aşısıyla İlgili Dikkat Çeken Detayı Paylaştı: Beğenmezsek Beş Kuruş Bile Ödemeyeceğiz

Sağlık Bakanı Koca, Çin firması Sinovac’la yapılan Kovid-19 aşısı anlaşmasında ücretsiz iade maddesi olduğunu söyleyerek, “Beğenmezsek beş kuruş ödeme yapmayacağız. Böyle bir anlaşmayı, herhangi aşı firmasıyla yapabilmiş başka ülke yok.” 11 Aralık ‘tarihinde Türkiye’ye gelecek olan aşıdan ilk etapta 50 milyon doz sipariş verildi.



50 milyon doz sipariş verilen Çin aşısı Sinovac’ın 11 Aralık ‘tarihinde ülkemize gelmesi planlanıyor. Burada yapılacak test süreci sonrasında çok kısa bir süre zarfında aşılama uygulaması başlayacak.

Sağlık Bakanı Koca, aşı ve önümüzde bizi bekleyen sürece yönelik açıklamalarda bulundu, Sinovac’la yapılan anlaşmada ücretsiz iade maddesi olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanı Koca, sözlerine şu şekilde devam etti:

BEŞ KURUŞ BİLE ÖDEMEME HAKKIMIZ VAR

“Beğenmezsek ödeme yapmayacağız aşıya. Bu şekilde aşı anlaşması yapabilmiş tek ülkeyiz. Siparişimizi verirken bunu anlaşmaya koyduk. Bizdeki neticeler yeterince etkin olmaz ise aşıları iade etme ve beş kuruş ödememe hakkımız var. Böyle anlaşmayı, herhangi bir aşı firmasıyla yapabilmiş başka ülke yok”

ÖNEMLİ OLAN 3. FAZ ÇALIŞMA SONUÇLARI

Sağlık Bakanı Koca, aşının yüzde 97 etkinlik sağladığını ama asıl önemli olan birkaç gün sonra netleşecek Türkiye’de 3. Faz çalışmanın sonuçları olduğunu belirtti.

Aşı uygulaması şu planlama çerçevesinde gerçekleşecek:

Birinci aşamada; sağlık çalışanları, 65 yaş üzeri, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacak.

İkinci aşamada, toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışanlar, 50 yaş ve üzeri en az 1 kronik hastalığı olanlara aşı yapılacak.

Üçüncü aşama 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanlarını kapsayacak.

Dördüncü ve son aşamada ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

softexen.com