Cezaevi izinleri uzatılacak mı? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Cezaevi izinleri uzatılacak mı?


AK Parti, açık cezaevlerinde bulunan veya açık cezaevlerine ayrılmaya hak kazanan hükümlüler ile denetimli serbestlikten yararlanan yükümlülerin 31 Temmuz itibarıyla dolacak Kovid izinleriyle ilgili kalıcı bir düzenleme hazırlığı başlattı.

Bu kapsamda izin nedeniyle dışarıda olan hükümlülerle ilgili “yeniden suça karışıp karışmadıkları” üzerinden bir etki analizi çalışması yürütülecek. Söz konusu hükümlülerin cezaevlerine dönmesi durumunda kapasitenin aşılması sorunu gündeme geleceği için ya izinlerin bir kez daha uzatılması yoluna gidilecek ya da kalıcı bir formülle tahliyeleri sağlanmış olacak.

KAPASİTE SORUNU VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl mayıs ayında açık cezaevlerindeki hükümlüler için belirli şartlarda uygulanan Kovid-19 izinlerinin 31 Temmuz 2023’e uzatıldığını açıklamıştı.

Açık cezaevlerinde bulunan veya açık cezaevlerine ayrılmaya hak kazanan hükümlüler ile denetimli serbestlikten yararlanan yükümlülerin Kovid izinleri önümüzdeki ay sonu itibarıyla bitecek. Ancak bu süre içinde infazı tamamlanan, kapalı cezaevinden açığa çıkan ya da ilk kez suç işleyerek cezaevine giren mahkumların durumu incelendiğinde, izin hakkından yararlanan hükümlü sayısının 120 bini aştığı, açık cezaevlerinin kapasitesinin ise 77 binde kaldığı belirtiliyor. Kovid izninden dönecek mahkumlarla birlikte açık cezaevlerinde ciddi bir kapasite aşımı sorunu ile karşı karşıya kalınacağı ifade ediliyor.

‘KALICI ÇÖZÜM’ ARAYIŞI

Bu nedenle AK Parti, Kovid izinlerini bir kez daha uzatmak yerine kalıcı bir formül arayışına girdi. Bu kapsamda izin nedeniyle dışarıda olan hükümlülerle ilgili “yeniden suça karışıp karışmadıkları” üzerinden bir etki analizi çalışması yürütülmesi kararı alındı. Söz konusu hükümlülerle ilgili durum, çalışmanın ardından netleşecek.

TORBA YASAYLA DÜZENLEME

AK Parti’nin üzerinde çalıştığı bir diğer çözüm alternatifi ise 31 Temmuz’dan itibaren kovid izinlerinin 1 yıl süreyle yeniden uzatılması. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı “Kovid-19 küresel acil durumu sona erdi” açıklaması sonrası süre uzatımının hangi gerekçeye dayandırılacağı bilinmiyor. Her iki durumda da Kovid izinleriyle ilgili yapılacak düzenleme, bayram sonrası Meclis gündemine gelecek torba yasanın kapsamı içinde yer alacak.