Bu başarının sırrı ne? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bu başarının sırrı ne?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ‘illere göre vaka sayıları’ haritasını bizlerle paylaşıyor. Bu haritada dikkatleri çeken önemli bir nokta ise bazı doğu ve güneydoğu illerindeki vaka azlığı. Peki nasıl başardılar? Sorunun yanıtını doğrudan muhataplarına ilettik…


Web Banner

Karadeniz’de birçok ilde vaka sayıları yüz binde 200’ün üzerine çıktı. Söz konusu yerlerde ekstra önlemler uygulanmaya başlandı. Ancak olumlu örnekler de var. Vaka sayısı yüz binde 10’un altında olan Hakkâri (3.21), Şırnak (3.91), Muş (8.51),Batman (8.71), Van (13.92) başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’da bazı şehirler Covid’e karşı başarısıyla dikkat çekiyor.

Tüm bu soruları ve merak edilen her şeyi bölgedeki yetkililere yönelttik.

KENDİ LABORATUVARIMIZI KURDUK

Hakkâri, haritadaki 3.21 oranı ile en düşük vaka sayısına sahip şehir unvanına sahip. Hakkâri Valisi İdris Akbıyık’a göre bunun en önemli nedeni vatandaşların maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları. Akbıyık, Hakkâri halkının sokakta %97’lerde maske takma oranı olduğunu belirtiyor.

“Sınır kapılarında ciddi önlemler aldık” diye konuşan Akbıyık, Türkiye’de il girişlerinde kontrol yapmaya başlayan ilk şehirlerden de biri olduklarının altını çiziyor.

Vali Akbıyık diğer önlemleri şöyle anlatıyor:

“Türkiye’de ilk korona vakası görülür görülmez, Hakkâri Devlet Hastanesi’nde biz kendi laboratuvarımızı hızlı bir şekilde kurduk ve yapabildiğimiz kadar çok test yaptık. Burada en önemli şey filyasyon oldu. Tüm sağlık personelimiz alanlara çıktı ve filyasyondaki başarı da vakaların düşük olmasına büyük oranda katkı sağladı.”

EN ZORLU KONU: DÜĞÜNLER VE TAZİYELER

Vali Akbıyık, ilk başlarda en zorlanılan konunun ise düğünler ve taziyeler olduğunu söyleyip ekliyor:

“Düğünlerde hızlı bir şekilde sonuç aldık ama taziyelerde zorlandık. Bunun da önüne yine sıkı uyarılar ile geçebildik. Mesela bir vatandaşın cenazesi olduğunda polis cenaze sahibini arıyor, taziye yapmayın diyor. Namazı kıldıran imam da aynı tavsiyede bulunuyor. Tabii denetimler de çok sıkı. Zaman zaman ceza yazmak durumunda da kalıyoruz.”

Nüfusun nispeten az olmasının filyasyon çalışmalarına olumlu etkisi olduğu görülüyor. Vali Akbıyık, bir kişide koronavirüs görüldüğünde o kişinin irtibatta olduğu herkese test yapıldığını anlatıyor. Şimdiye kadar 6 bin civarında Hakkarili de aşı oldu.

HAKKARİ NORMALLEŞMEYE HAZIR

Peki şehir kademeli normalleşmeye hazır mı? Vali Akbıyık’a göre yanıt çok net bir ‘evet’.

“Köy okulları açıldı. Diğer konularda da tüm kuruluşlar ve Hakkari halkı olarak hazırız. Burada önemli olan başarıyı devam ettirebilmek. Çünkü mutant virüsler çıktı ve çok hızlı yayılıyorlar. Hakkari’de de mutant virüs görüldü ama çok hızlı şekilde kontrol altına alındı.”

POZİTİF VAKALARA EN GEÇ ÜÇ SAATTE ULAŞILIYOR

Muş 8.51’lik oranı ile en az vaka sayısına sahip şehirler arasında yer alıyor. Muş’ta bölge sağlık yetkilileri de şehrin vaka başarısında ilk sıraya vatandaşları koymakta.

Bölgede görev yapan sağlık yetkililerinden aldığımız bilgiye göre Doğu Anadolu’nun engebeli ve zor arazisinde ulaşımın zor olmasına rağmen filyasyon çalışmalarındaki yoğun çalışma da başarının nedenlerinden biri.

Sağlık yetkilileri, vaka sayılarının düşük olmasının diğer sebeplerini ise şöyle sıraladı:

9 AYRI NOKTADA 24 SAAT KONTROL

Van da 13.92 vaka oranı ile normalleşmeye en yakın duran illerimiz arasında bulunuyor. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’e göre vakaların az olmasının ilk sebebi sağlık çalışanlarının fedakarlıkları.

Vali Bilmez, başarıyı getiren formülü şöyle özetliyor:

“Filyasyon ekiplerinin birebir sahada olması, jandarma ve polisin denetimlerinin çok sıkı olması ayrıca önemli etkenlerden birisi. Kentimizin 9 ayrı noktasında 24 saat esasına göre yol kontrolü yapılıyor. Bu kontrollerde Covid-19 testi pozitif olan hastalar, izolasyonda olması gereken temaslılar yakalanıyordu. Bu uygulamamız vaka sayılarımızın azalmasına büyük katkı sundu.”

‘EN ÇOK BULAŞ HASTANE ÖNÜNDEYDİ’

İlk günlerde hastaneye başvuran vatandaş sayısı 2000’lerde olduğunu söyleyen Vali Bilmez öne çıkan bir başka kritik önlemin de altını çiziyor:

“En çok bulaşın olduğu yer hastane önleriydi. Acil çağrı merkezi kurduk ve hastalık belirtisi olanların çağrı merkezine ulaşması sağlandı. Bu uygulamayla günlük hastaneye başvuru 2000’den 200’e kadar düştü. Kişisel kanaatim Van’daki başarıya bunun ciddi bir katkısı oldu.”

 

Bilmez sözlerini Van’ın belli bir oranda normalleşmeye artık hazır olduğunu söyleyerek son verdi.

‘KARARLARI MERKEZDEN DEĞİL YERİNDEN ALDIK’

537.000’in üzerinde nüfus var, Türkiye’de hane başına düşen en yüksek kişi sayısına sahip, Habur Sınır Kapısı nedeniyle insan hareketliliği çok… Şırnak tüm bu dezavantajlara rağmen pandemi boyunca vaka sayısını nasıl kontrol altında tutmayı başardı?

3.91’lik oranı ile en düşük vaka görülen 2. il olan Şırnak’ın İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Başıbüyük’e göre başarının tek bir açıklaması yok.

“Başarımızın bir sırrı varsa, hızlı karar alma, iyi bir saha ekibi, toplumun sağlık inanç ve algılarını iyi analiz etme ve bu analizler doğrultusunda topluma dayalı müdahaleler yapmaktır” diyen Başıbüyük kararları merkezden değil yerinde aldıklarını vurguluyor.

 

Web Banner
Web Banner