Binlerce kişi aynı mağduriyeti yaşıyor! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Binlerce kişi aynı mağduriyeti yaşıyor!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz internetten ürün alanları uyardı.

Bu haber 14 Şubat 2021 - 11:22 'de eklendi ve 130 kez görüntülendi.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Uzaktan alışverişte ürün farklı veya kırık çıkarsa tüketici satış yapılan firmada muhatabını bulamazsa, ücreti kargo şirketinden tahsil edilebilir” dedi.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, pandemi sürecinde internet ortamından alışverişin yaygınlaşması sonrası tüketicilerin online alışveriş şikayetlerinde artış yaşandığını belirtti. Derneğe, geçen sene 1005 şikayet dilekçesi ulaştığını aktaran Gündüz, bunların büyük bölümünün bankaların kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücreti ile online alışveriş olduğunu anlattı.

Türkiye genelinde tüketicinin online alışveriş ve sipariş edilen ürünün teslimi konusunda yaşadığı problemlerin arttığına dikkat çeken Gündüz, “Kargonun teslim ettiği ürün kırık, eksik veya hatalı çıkıyordu. Eskiden bu durumlarda kargo ’Bizi ilgilendirmez’ diyordu. Şimdi yasa gereği kargo firmalarına ürünleri sağlam alıp, sağlam teslim etme mecburiyeti getirildi. Tüketiciye ürünü teslim etmeden açıp, gösterme mecburiyeti var. Ürünün ayıplı mal çıkması halinde tüketici haklılığı çok fazla” ifadelerini kullandı.

‘KARGOYU KONTROL EDİP ALIN’

İnternet üzerinden alışverişte sahte sitelerin varlığına dikkat çeken Gündüz, sahte sitelere özlük bilgilerinin verilmesinden dolayı çok sayıda şikayetin kendilerine ulaştığını anlattı. Gündüz, internetten yapılan alışverişlerde ürün ayıplı çıkarsa ya da tüketici, koşulsuz cayma hakkını kullanmak istediğinde satış yapılan firma bulunamazsa kargo şirketinin de zincirleme olarak sorumlu olduğunu ifade etti. İnternetten alışveriş yapan tüketicilere, ürünlerini kargo görevlisine ambalajını açtırıp, kontrol ettirerek almaları konusunda uyarıda bulunan Gündüz, “Kargo firması, bundan imtina ediyorsa ve bizim de bu ürüne ihtiyacımız var ise ’teslim aldım’ bölümüne, ’ürün kontrol edilmeden alınmıştır’ diye ibare düşüp, imzalayabilir. Bu şekilde, ürünü kontrol dışında teslim aldığını ispatlayabilir. Tüketiciler artık uzaktan satışlarda muhatabını bulamazlarsa ki çoğu zaman bulamıyorlar, ödeme yapmış oldukları kargodan bunun bedelini alabilirler” ifadelerini kullandı.

‘POŞETİ AÇTIRMAYAN KARGOYA BEDELİNİ ÖDÜYORUM’

Neşet Gündüz, kargo firmaları satış yapan işletmenin sözleşmeli müşterisi olduğu için gönderi içeriğinin kontrol edilmeden taşındığını ve tüketiciden alınan tutarın firmaya ödendiğini savunduğunu anlattı. Kargo, poşeti açıp göstermediği için tüketicinin istediği ürün olup olmadığını bilmediğini, açtıktan sonra farkına varıp hakkını aramaya başladığını söyleyen Gündüz, şunları söyledi:

“Hakkını kimden arayacak, satıcıdan. O satıcılar esasında Türkiye’nin büyük kentlerinde, metropol ilçelerinde günlük ofis kiralıyor. Vergi levhası alıyorlar ve sonra kaybolup gidiyorlar. Tüketici, hakem heyetine başvurduğunda, ’Benim istediğim ürün gelmedi. 15 gün içinde uzaktan satıştan cayma hakkım var. Bu hakkımı kullanmak istiyorum’ dediğinde firmayı bulamıyor. Resmi kurumlar da bulamıyor. Kargolar, ürününü taşıdıkları firmalar adına tahsilat yapıyor. Ben, bana poşeti açtırmayan kargoya bunun bedelini ödemiş oluyorum. Elinde de makbuzu var, kargonun. Bu kargo sorumluluk alıyor esasında. İşte bu sorumluluğun sonuca ulaştığı karar Talas Kaymakamlığı Hakem Heyeti’nden çıktı ve kesinleşti. Tüketiciler böyle bir sorunla karşılaşırsa, önce tüketici derneklerine danışsın.”

‘NEVRESİM YERİNE YIRTIK ÇORAP GELDİ’

Vatandaşlar ise internetten alışverişle ilgili tecrübelerini anlattı. İnternetten nevresim takımı satın aldığını dile getiren Nimet Koçak, “Bana kargo geldiğinde içerisinde yırtık çorap, bez parçaları koymuşlar. Şikayet etmem gerekirken etmedim, ’Haram olsun’ dedim. Yaklaşık 2 sene önce bu olayı yaşadım. Sonrasında da internetten hiç alışveriş yapmadım. Çocuklarım ara sıra internetten alışveriş yapıyor, ama ben tercih etmiyorum” dedi.

Murat Yıldırım ise “İnternet alışverişlerinde pek çok insanın dolandırıldığını, farklı ürünler geldiğini, kargodan kırık halde eline ulaştığını duydum. Bundan dolayı dolandırılmamak, bu tür olay yaşamamak için internetten alışveriş yapmıyorum. Normal alışverişlerde de kargoyla teslimi tercih etmiyorum. Daha güvenli olduğunu düşündüğüm mağazaya gidip görerek istediğim ürünü alıyorum. Korkulu rüya görmektense uykusuz kalmayı tercih ediyorum” ifadelerini kullandı.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN