Bakanlık’tan flaş altın kararı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakanlık’tan flaş altın kararı

Türkiye’ye ithal edilen altının niteliğinin belirlenmesi için standart dışı işlenmemiş kıymetli maden ithalinde gümrük idarelerine “ayar raporu” ibraz edilmesi zorunlu hale getirildi.

Bu haber 21 Şubat 2021 - 15:49 'de eklendi ve 118 kez görüntülendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No:2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği’ne göre, ithal edilen altının niteliğinin belirlenmesinin önem arz ettiği göz önünde bulundurularak standartların dışında işlenmemiş değerli maden ithalinde gümrük idarelerine “ayar raporu” ibraz edilmesi mecburi kılındı.

Söz konusu ithalat işlemlerinde şeffaflığın ve güvenilirliğin artırılması amacı ile söz konusu “ayar raporları”nın sadece Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenebileceği hüküm altına alındı.

Ayrıca, tebliğde tüm standart işlenmemiş değerli maden ithalat işlemleri için Borsa İstanbul AŞ tarafından yayınlanan Rafineriler Listesi’nde yer alan rafinerilerce üretilmiş olma ve üretildiği rafinerinin mührünü ya da ismini veya amblemini taşıması mecburiyeti getirildi. Öte yandan, işlenmemiş değerli madenlerin sadece “peşin”, “mal mukabili” ve “bonservis bedeli olmadan” ödeme şekilleri ile ithal edilmesinin mümkün olduğu düzenlenerek “bonservis bedeli olmadan” ödeme şekliyle gerçekleştirilebilecek işlenmemiş değerli maden ithalatı tebliğde belirtilen usul ve hallerle sınırlandırıldı. Bunlara ilave olarak standart işlenmemiş altının yolcu birlikteinde yurda getirilmesi uygulamasına son verildi.

BAKANLIĞA YAPILAN TÜM BAŞVURULARDA YENİ HÜKÜMLER UYGULANACAK

Standart işlenmemiş değerli madenlerden sonra Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında yapılanlar hariç olmak üzere standartların dışında işlenmemiş değerli madenlerin de Merkez Bankası ile birlikte tek ithal mercisi haline gelen “Kıymetli Madenler Aracı Kuruluşları”nın faaliyetlerinin düzenlendiği, Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ’de (Tebliğ No: 2006/1) de bir dizi değişikliğe gidildi.

Yönetmelik ve söz konusu tebliğde, değerli madenler aracı kuruluşları ve BİST’te değerli madenleri işlem gören rafinerilerin, kuruluş ve faaliyet koşullarında, kurucu ortakların taşıması gerekli olan şartlar ve sermaye şartlarında değişiklikler ile kurumsal yönetim ve iç sistemlere ilişkin hükümler ve kuruluşların BİST tarafından yayımlanacak düzenlemelere uyumunun bağımsız denetimi tahmin edildi. Böylece kuruluşların global standartlarla uyumlu, şeffaf ve hesap verebilir olmaları hedefleniyor.

Ayrıca, değerli maden aracı kuruluşlarının ithalat işlemlerine ilişkin detaylı düzenlemelere yer verildi ve halihazırda faaaliyet gösteren değerli madenler aracı kuruluşlarıyla rafinerilerin durumlarını 1 Temmuz’a kadar yeni hükümlere uygun hale getirmek mecburiyetinde olduğu, Bakanlığa yapılan tüm başvurularda yeni hükümlerin uygulanacağı hüküm altına alındı.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’a ilişkin Tebliğ’de de (İhracat Bedelleri Hakkında) (2018-32/48) yapılan değişiklik ile Hazine ve Maliye Bakanlığına değerli madenler aracı kuruluşları tarafından aracılık edilen işlenmemiş değerli madenler ithalinde ithal bedellerinin bankalarca mahsubuna ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisi verildi.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN