Bakan Şimşek’ten HDP hesaplarına bloke konulmasına ilişkin açıklama « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Şimşek’ten HDP hesaplarına bloke konulmasına ilişkin açıklama


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorusunu cevapladı.

Bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi tarafından HDP’nin hesaplarına bloke kararını reddetmesini sorması üzerine Şimşek, “İlgili birimlerimiz konuyu çalışıyorlar” dedi.

HDP’NİN HESAPLARINA BLOKE TALEBİ REDDEDİLDİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin hesaplarına bloke konulmasına yönündeki talebini reddetti.

AYM Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılmayan HDP’ye ödenen 400 milyon 228 bin 667 TL tutarındaki yardıma tedbiren bloke konulması ile devlet yardımından harcanan kısmın partiden, harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek Hazine’ye gelir kaydedilmesi talebini dün görüşerek karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, bu aşamada karar verilmesine gerek olmadığına hükmetti. AYM, ardından yazılı basın açıklaması yaparak gerekçesini açıkladı.

Açıklamada, söz konusu talebin HDP’ye karşı açılan kapatma davasıyla ilgisi olmadığı kaydedildi, ayrıca Başsavcılığa bu konuda görev ve yetki veren herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı da ifade edildi.

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, 7 Haziran 2021’de HDP’nin kapatılması istemiyle AYM’de dava açmış, AYM Genel Kurulu da 21 Haziran 2021’de iddianamenin kabulüne oybirliğiyle karar vermişti.

AYM, Şahin’in talebiyle HDP’nin Hazine yardım hesabına geçici olarak bloke koymuştu. Yediye karşılık sekiz oy çokluğuyla alınana karara HDP’nin itirazı sonrası mahkeme, partinin itirazını görüşerek oy çokluğuyla blokeyi kaldırma kararı almıştı.