Bağırsaklardaki probiyotik bakteriler yaşlanma etkilerini geciktiriyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bağırsaklardaki probiyotik bakteriler yaşlanma etkilerini geciktiriyor


Yeni yapılan bir bilimsel araştırmaya göre insan bağırsağında iltihaba (inflamasyon) neden olan kötü bakterilerin oranıyla yaşlanma etkileri ve spor performansı arasında güçlü bir bağ olduğu ispatlandı.

Buna göre, bağırsakların durumu iyiyse saç beyazlaması, saç dökülmesi, deride görülen kırışıklıklar, kronik rahatsızlıklar vb. en asgari seviyede görülürken, bedenin zindelik durumu da belirli oranda kendisini koruyor ve insanların sağlıklı olarak yaşlanmasına vesile oluyor. İnsan bağırsağı, içerisinde trilyonlarca dost ve düşman bakterinin olduğu çok karmaşık bir yapıya sahip. İnsana mutluluk veren serotonin, dopamin, oksitosin, endorfin gibi hormonların yüzde 90’ından fazlasının bağırsaklarda üretildiği biliniyor. İnsan bağırsağının önemi 2000’li yıllardan sonra yapılan araştırmalarla gün yüzüne çıkmış, birçok doktor ve bilim insanı ezber bozan bu bilgiler ışığında insan sağlığıyla alakalı oldukça farklı bulgulara ulaşmıştı.

Developmental Cognitive Neuroscience (Gelişim Bilişim Sinirbilim) adlı akademik tıp dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma bağırsakların insan sağlığındaki önemine dair çarpıcı verileri gün yüzüne çıkarıyor.

KRONİK RAHATSIZLIKLAR MİNİMAL SEVİYEDE

Araştırmaya göre bağırsak ortamında (mikrobiyomu) bulunan mikrop ve bakteri çeşitliliği sadece mutlu olma ve bedensel zindeliği korumakla kalmıyor aynı zamanda yaşlanma etkilerini ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek kronik rahatsızlıkları asgari seviyeye indiriyor.

Söz konusu araştırmayı yapan takımın sorumlusu Macaristan Spor Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Zsolt Radak, özellikle bağırsaklardaki probiyotik denen dost bakterilerin önemine değinerek “uzun ömürlü olma ve sağlığı koruma” açısından probiyotiklerden yararlanılmasının elzem olduğuna vurgu yaptı. Radak, özellikle doğal mayadan yapılan yoğurt, doğal tuzla (deniz ya da kaya tuzu) yapılan ev sirkesi, kefir, turşu, kimçi, doğal mayalı peynir, kombuça vb. gibi mayalanmış (fermente) ürünlerin bağırsak ortamındaki dost bakterileri büyük oranda beslediği ve güçlendirdiğini kaydetti.

Radak, Budapeşte’deki ekibiyle birlikte amatör kürekçilerden oluşan bir grup sporcunun bağırsak mikrobiyom çeşitliliği, normal yaştan farklı olan biyolojik yaş ve bedensel durum arasındaki ilişkiyi inceledi.

Her bir sporcudan bağırsaklarındaki bakterileri analiz etmek için bir dışkı örneği alındı ve kan tahlili yapılarak sonuçlar analiz edildi. Tüm bu çalışmalarda epigenetik, yani kalıtsal olmayan, çevre koşullarının şekillendirdiği bedensel duruma bakıldı ve biyolojik yaş bu yöntemlerle belirlendi.

‘SPOR YAPMAK YAVAŞLATIYOR’

Zsolt Radak Euronews Next’e yaptığı açıklamada, “İltihaba sebep kötü bakterilerin (patojen) aslında yaşlanma sürecini hızlandırdığını bulduk. Yani bağırsaklarınızda daha fazla patojen varsa, daha hızlı yaşlanıyorsunuz anlamına geliyor. Bu da biyolojik yaşınızı, normal yaşınıza göre yükseltiyor.” açıklamasında bulundu.

Benzer şekilde, kürekçilerin bağırsak mikrobiyomlarında bulunan belirli bakterileri analiz eden araştırmacılar, bağırsaklarında dost bakterileri (anti-inflamatuar) yüksek olan sporcuların fiziksel kondisyonlarının daha iyi olduğunu ve daha az yaşlanma belirtisi gösterdiğini tespit etti.

Araştırmaya konu olan denek sporcuların yaşları 38 ile 84 arasında değişiyor. Bu kürek ekibi prestijli bir yarışma olan 2019 World Rowing Masters Regatta’ya katılmıştı.