Aşı Mutasyona Karşı Etkili Olacak mı? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Aşı Mutasyona Karşı Etkili Olacak mı?

Amerika’lı ilaç devi Pfizer, BioNTech ile birlikte geliştirdikleri aşının mutasyon geçirmiş Kovid-19’a karşı etkili olduğunu duyurdu.


Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 etkisini hız kesmeden devam ederken, ilk defa İngiltere’de daha sonra ise Güney Afrika’da aniden ortaya çıkarak 30’ ülkeye hızla yayılan yeni mutasyon türü endişeye yol açtı. Dünyayı rahatlatacak açıklama BioNTech ile birlikte ilk onay alan aşıyı geliştiren Amerikalı ilaç şirketi Pfizer’dan geldi.

Pfizer/ Biontech’in yapmış olduğu çalışma, kendi aşıların İngiltere ve Güney Afrika’da aniden ortaya çıkan yeni mutasyonlara karşı etkili olduğunu gösterdi.

Henüz hakem değerlendirmesi bulunmayan araştırmada, Pfizer ve Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim adamları aşının N501Y adı verilen Kovid-19 mutasyonuna karşı etkili olduğu neticesine ulaştı.

“16 FARKLI MUTASYON TEST ETTİK ETKİ GÖRÜLMEDİ”

Pfizer’in önde gelen viral aşı bilimcilerinden biri olan Phil Dormitzer, “Şimdi 16 farklı mutasyonu test ettik ve hiçbirinin gerçekten önemli etkisi olmadı. Bu iyi haber.”

Bilim adamları, aşının İngiltere ve Güney Afrika varyantlarında bulunan diğer mutasyonlara karşı etkili olup olmadığını görmek için benzer testler yapmayı planladıklarını söyledi.

Dormitzer, salgının yayılma hızının artmasında mutasyonların rolü olabileceğini söylerken, mutasyonun virüsün antikora karşı bağışıklık kazanmasını sağlamasına yönelik endişelerin bulunduğunu söyledi.