Asgari ücrette ‘tek zam’ beklentileri yükseltti « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Asgari ücrette ‘tek zam’ beklentileri yükseltti

Bu haber 20 Aralık 2023 - 19:53 'de eklendi ve 271 kez görüntülendi.

7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücret pazarlıklarında ilk iki toplantı geride kalırken, son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ekonomik veri ve raporları komisyona sundu.

Yetkililerin sunumlarında işsizlik oranı, ithalat, ihracat gibi veriler kullanılırken, asgari geçim şartlarıyla ilgili bir tespite yer verilmedi. Her iki toplantıya da katılan asgari ücretli çalışanlar kira, fatura, çocuklara okul harçlığı gibi masraflara mevcut asgari ücretin yetmediğini dile getirirken, masaya bir ücret teklifi gelmedi.

 

Asgari ücrette yeni komisyon toplantısının bir haftalık süreç beklenmeden yapılabileceği, gerekli görülmesi halinde işçi, işveren heyetlerinin başkanları ve bakanlığın üçlü zirvesiyle rakamların konuşulabileceği belirtildi.

17 BİN LİRAYI AŞABİLİR

İşçi tarafı da yeni asgari ücretle ilgili bir oran talebini komisyona taşımazken, işveren ve hükümet kanadından gelen teklifi beklemeye başladı. 2024’te bu yılın aksine tek asgari ücret zammının geçerli olacağının açıklanması, enflasyonun üzerine refah payı eklenmesi noktasında beklentileri artırırken, yeni asgari ücret için zam öngörüleri yüzde 50’ye yaklaştı. Yüzde 50’nin üzerinde bir zam, asgari ücrette 17 bin liranın üzerinde bir tutara karşılık gelecek. Yüzde 50 oranındaki bir artış ise geçtiğimiz temmuz ayında asgari ücrete yapılan ara zammın 16 puan üstünde bir orana işaret edecek.

GEÇEN YIL 22 ARALIK’TA BELİRLENDİ

Asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, oy çokluğuyla karar veriyor, oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Asgari ücret kararı, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 1 Ocak 2024 itibarıyla geçerli olacak. Geçen yıl yapılan asgari ücret pazarlıkları 22 Aralık’ta sonuçlanmış, açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Bu yıl asgari ücretteki ara zam da haziran ayının sona ermesinden 10 gün önce belirlenmiş, temmuz ayında hesaplara yatırılmıştı.

 

 

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN