Araç satışına yeni düzenleme! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Araç satışına yeni düzenleme!

Bu haber 08 Mayıs 2023 - 12:43 'de eklendi ve 212 kez görüntülendi.

Ticaret Bakanlığı, sıfır araç satışlarında yaşanan problemlere yönelik dikkat çekici bir adım attı. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Yetki belgesi iptaline yönelik bölüme yeni bir madde eklendi. Buna göre, araç satışından kaçınan, üretici fiyatları veya distribütör tarafından tavsiye edilen fiyatın üzerinde fiyat talep eden, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlayan ya da takas fiyatını piyasa fiyatının altında belirleyen firmaların yetki belgeleri iptal edilecek.

FİYAT DENGESİZLİĞİNİN ÖNÜNCE GEÇİLECEK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Gerek saha çalışmalarımız gerek iletişim kanallarımız vasıtası ile bizlere sıkça aktarılan bir konu idi. Bu sebeple Hem dernek çalışmalarımız kapsamında hem de otomotiv sektörünü temsil ettiğimiz İstanbul Ticaret Odası’nda konu ile alakalı Bakanlığımıza bilgilendirme çalışmalarımız olmuştu. Kamuoyu nezdinde uzun süredir gündem olan ve sektörümüze dair konuların başında gelen önemli bir husus hakkında Bakanlığımız tarafından farkındalıkla adım atılmasını hem vatandaşlarımız hem de biz sektör temsilcileri olarak oldukça memnuniyet ile karşılıyoruz. Bu noktada fiyat dengesizliği yaratan ve satın alımlarda adaletsiz ortam oluşturabilecek taleplerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Araç satışından kaçınan, aksesuar yada takas mecburiyetini şart koşan, liste fiyatından yüksek fiyat talep eden ve gayri resmî ödeme isteyen firmaların yetki belgesi iptal edilerek ikinci el satış yapması 1 yıl süre ile engellenecek. İkinci el satış kanalları bayilerin önemli gelir kalemlerinden bir tanesi. Alınan karar gerekli denetimler ile uygulandığı takdirde caydırıcı bir unsur olarak, fiyat dengesizliği yaratan ve satın alım adaletsizliği oluşturan taleplerin önüne geçmekte etkili olacaktır.

“CAYDIRICI ETKİSİ OLACAKTIR”

Sıfır araçta yaşanan ciddi arz sorunu sebebiyle nadir gelen ve oldukça limitli sayıda olan bu araçlara kıymetinden daha yüksek fiyatlar talep edilmesi, fiyat dengesizliği yaratan ciddi sebeplerden bir tanesi . Düzenlemeyle bu önemli sebeplerden bir tanesinin önüne geçilecek. Bu anlamda elbette caydırıcı etkileri olacaktır. Ancak düzenleme fiyat dengesizliğinin önemli sebeplerinden birine etki edecek olsa da, otomotiv sektöründeki olumsuzlukların ana sebebi arz sorunu olduğundan, bu sorun çözülmedikçe, kur ve enflasyon etkisiyle de fiyat yükselişlerinin devam edebileceği kanaatindeyiz.

VATANDAŞIN TALEBİNE YETİŞİLEMİYOR 

Stokçuluk iddialarına değinmek gerekirse, araç saklayarak bu yöntemle kâr etmeye çalışanların büyük oranda sektör dışı kişi yada kuruluşlar olduğunu görmekteyiz. Zira düşünülenin aksine bayiler kota zorunluluğu ile çalışan kuruluşlardır. Ayrıca talep oldukça yüksek olduğundan gelen limitli sıfır araçlar talebe dahi yetişememektedir. Her engellemeye rağmen stokçuluk yapmak isteyen firmalar her sektörde olduğu gibi olabilir. Düzenleme ve düzenleme ile gelen cezai müeyyideler bu noktada caydırıcı bir önlem olarak bu konuların asgariye indirilmesinde etkili olacağını umuyoruz.”

 

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN