Altın fiyatlarındaki yükselişin nedeni belli oldu « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Altın fiyatlarındaki yükselişin nedeni belli oldu

Bu haber 01 Mayıs 2023 - 13:41 'de eklendi ve 303 kez görüntülendi.

Küresel bankacılık sisteminde yaşanan kriz altın fiyatlarını yakından etkiliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş milliyet.com.tr’ye şu ifadeleri kullandı:

‘ABD’DE BANKACILIK SEKTÖRÜ KAYGILARI ALTINA YANSIYOR’

ABD’de First Republic Bank hisselerinin yüzde 20’ye varan sert düşüşü sonrası geçici olarak işleme kapatılması bankacılık sektörüne dair kaygıları yeniden gündeme taşıdı. Bunun da hem ons fiyatlamasında hem de gram altın fiyatlamasında yansımasını görüyoruz.

Altında bankacılık krizi endişelerinin artması, ons tarafında yakarı yönlü seyri tetikledi. Bankacılık krizi yatışmadı, tam tersi burada krizin daha da derinleşebileceğine yönelik kaygılara sebep oldu.

Öte yandan Oanda analisti bankacılık krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yapılan açıklamada, “Bankacılıkta gerilim geri gelmiş gibi gözüküyor. Eğer First Republic Bank kurtarılmazsa, değerli metaller rekor seviyelere doğru koşabilir” denildi. Bu açıklamaların da ons fiyatlamasında ve gram altın fiyatlamasında etkisini görüyoruz.

FED’İN MAYIS AYI FAİZ KARARI NE OLUR?

Fed faiz kararı yılan hikayesine dönmüş gözüküyor. Burada Fed’in faiz artırımlarına devam edeceğini bekleyen, 25 baz puan artırım yapıp ara vereceğini düşünenler var. Son dönemde Fed’in mayıs ayında faiz artırdıktan sonra faiz indirimine gidebileceğini bekleyenler var.

Fitch’in son yaptığı açıklamalarda ABD’de hala resesyon beklendiğini bildirmesi belki Fed’in faiz artış adımlarına ara vermesini ortaya çıkarabilir.

‘MERKEZ BANKASI 1.5 YILDIR ALTIN SATIN ALDI’

Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz açıklamasında Merkez Bankası’nın neredeyse son 1.5 yıldır Türkiye’de üretilen altının tamamını satın aldığını belirtti.

Türkiye’de yerli ve yabancı 15 altın işletmecisi var. Bunlar altın üretiyorlar, 15 işletmede üretilen altının tamamını Merkez Bankası satın aldı.

Bu altın yurt dışına çıkmamış, altın arzında bir sıkıntı yok. Merkez Bankası’nın piyasada en iyi alıcı olması yurt içinde fiyatları etkiliyor.

Merkez Bankası 1.5 yılda 30-35 ton altın satın almış. Türkiye’nin potansiyeli yaklaşık olarak 6500 tondur. Altın Madencileri Derneği Başkanı Yılmaz, 300 milyar dolarlık yeraltı altın kaynağının halihazırda çıkarılmayı beklediğini, Türkiye’nin yılda 200 ton altın tüketiyor olduğunu belirtti.

‘ALTIN ARZINDA SIKINTI YOK, TALEP GÜÇLÜ’

Bu açıdan baktığımızda Merkez Bankası’nın önemli alımları var. Altın arzında bir sıkıntı yok, bu güçlü bir talep olduğunu gösteriyor.

‘MERKEZ BANKASI’NIN ADIMI STRATEJİK BİR ADIMDIR’

Türkiye son 15 ayda 45-50 ton altın üretti. Bunun 15-20 tonu devlet hakkı, vergi ve haklarla devlete direkt ödenmiş. Geri kalan 30-35 tonu Merkez Bankası satın almış, bu çok önemli bir miktardır. Ben fiyatlardaki artışta bunun da payının olduğunu düşünüyorum.

Merkez Bankası bu alımlarını rezervlerini güçlendirmek adına yapıyor. Bu önemli bir stratejik adımdır.”

 

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN