ABD’den Türkiye’ye daha fazla yaptırım tehdidi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ABD’den Türkiye’ye daha fazla yaptırım tehdidi

ABD Dışişleri Bakanlığı, başta Türkiye olmak üzere müttefik ülkeleri Rusya’dan silah almamaları konusunda uyararak aksi durumun yeni yaptırımlara neden olacağını açıkladı.


Konuyla ilgili Yunan gazetecinin sorusuna yanıt veren Amerika Dışişleri Bakanlığı, Başkan Joe Biden’ın “Türkiye’nin global hukuk ve NATO’ya olan taahhütlerine uymayan davranışlarını dile getirmeye söz verdiğini” hatırlattı.

Yapılan açıklamada Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini elinde tutmaması istenirken şu ifadeler kullanıldı: “Rus S-400 sistemi, NATO teçhizatıyla uyumsuz, NATO teknoloji güvenliğini tehdit ediyor ve müttefik Türkiye’nin taahhütleri ile tutarsız. Rusya’dan yapılan bu önemli işlem, CAATSA (Yaptırımlar Yoluyla ABD’nin Düşmanlarına Karşı Mücadele Yasası) yasalarına göre yaptırımlara neden oldu. Türkiye’ye bu sistemi elinde tutmaması için çağrı yapıyoruz.”

«Εγκαταλείψτε τους S-400»: Μήνυμα Μπάιντεν προς Τουρκία https://t.Co/kETm5aHj9r pic.Twitter.Com/GMD71knPfe

— CNN Greece (@CNNgreece) February 6, 2021

“NATO ZİRVESİ’NDE ALINAN KARARLARA AYKIRI”

Türkiye’nin uzun süreden beri kıymetli bir NATO müttefiki olduğu hatırlatılan açıklamada, “Bununla beraber, S-400’ün alınması, NATO üyesi ülkelerin Varşova’da 2016 NATO Zirvesi’nde Rus teçhizatına bağımlılığı azaltmak için verdikleri taahhütlere aykırı” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye ve Amerika müttefiki ülkelere Rusya’ya gelir ve nüfuz sağlayacak yeni silah alımları yapmamaları konusunda çağrı gerçekleştirilirken, “Bu tür satın alımlar önceki uygulananlara ilave olarak yeni CAATSA yaptırımlarına tabi olabilir” söylendi.

PENTAGON’DAN DA  AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede, bu durumun “Amerika ve NATO’ya bağlılığıyla uyuşmadığını” söyleyerek “S-400 konusundaki duruşumuz değişmedi” demişti. Türkiye’nin S-400’lerin F-35’lerle uyumlu olmaması sebebiyle programdan çıkarıldığını kaydeden Kirby, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 almama çağrısında bulunmuştu.