ABD-Çin arasındaki gerilim hat safhada! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ABD-Çin arasındaki gerilim hat safhada!


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin’e ait yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde olduğunu, balonun takip edildiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından Çin’den konuyla ilgili jet hızında cevap geldi.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, balonun, Çin’e ait sivil bir hava aracı olduğu, meteorolojik araştırma için kullanıldığı belirtilerek, “Çin’e ait hava aracı batıya esen rüzgarlar ve kontrol imkanının kısıtlı olması nedeniyle, güzergahın dışına çıktı” ifadelerine yer verdi.

 

3 OTOBÜS BÜYÜKLÜĞÜNDE

Balona bağlı bulunan gözlem aparatının yaklaşık 3 otobüs uzunluğunda olduğu ifade ediliyor. 27 metre uzunluğundaki bu aparat çok sayıda kamera, radar ve iletişim cihazı barındırıyor. Balonun altındaki bölmede güneş enerjisi panelleri bulunuyor. Balon yaklaşık 60 bin feet yükseklikte uçuyor. Balonun yön değiştirme özelliği bulunuyor.

BALON DÜŞÜRÜLDÜ

ABD ordusu Çin casus balonunu Atlantik Okyanusu üzerinde düşürdü. Balon düşürülmeden önce Kuzey Karolina’daki Wilmington Havalimanı ile Güney Karolina’daki Myrtle Beach International ve Charleston International Havaalanlarına gidiş-gelişler durduruldu.

 

BİDEN, ÇİN BALONUNUN DÜŞÜRÜLMESİNE ONAY VERDİ

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki ABD’li yetkili Başkan Joe Biden’ın Çin’e ait casus balonun düşürülmesine onay verdiğini söyledi. Joe Biden ise gün içerisinde yaptığı açıklamada, balonun düşürülmesi için çarşamba günü emir verdiğini duyurdu.

 

 

ÇİN TARAFINDAN ÇOK SERT SÖZLER

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Çin’den gerilimi körükleyecek ifadeler gelmeye devam etti. Çin Savunma Bakanlığı ABD’yi topun ağzına koyarak, uluslararası hukuk kurallarının çiğnendiğini öne sürdü.

Çin tarafı, balonun askeri amaçlar doğrultusunda kullanılmadığına vurgu yaparak söz konusu düşürülmeyle ilgili şöyle dedi:

“Çin, ABD’den meselenin sükunetle, profesyonelce ve itidalle ele alınmasını talep etti. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü de balonun yerdeki insanlara askeri ve fiziki tehdit oluşturmadığını belirtti. Buna rağmen ABD güç kullanmakta ısrar ederek net olarak aşırı bir tepki verdi, uluslararası teamülü ciddi şekilde ihlal etti. Çin, ilgili firmaların meşru hak ve çıkarlarını koruyacak. Çin, gereken tepkiyi verme hakkını saklı tutmaktadır”