ABD Başkanı Biden 1915 olaylarına ‘soykırım’ dedi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

ABD Başkanı Biden 1915 olaylarına ‘soykırım’ dedi

ABD Başkanı Joe Biden’dan skandal açıklama geldi. Biden 1915 olayları için ‘Soykırım’ ifadesini kullandı.


ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili açıklamasında ‘soykırım’ sözcüğünü kullandı. Biden’ın yazılı olarak yaptığı açıklamada ilk ve son paragraflarda olmak üzere iki defa ‘soykırım’ ifadesi yer alırken, “Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz” denildi.

SKANDAL TANIMLAMAYI 2 KEZ KULLANDI

Biden açıklamasının başında, “Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin yeniden yaşanmasını engellemeye bağlılığımızı ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı, açıklamanın son paragrafında ise “Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda yok olan bütün Ermenileri onurlandırmaktadır” dedi.

“SUÇLAMAK İÇİN DEĞİL, TEKRARLANMAMASI İÇİN YAPIYORUZ”

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin bir daha yaşanmasını engellemeye yönelik bağlılığımızı yeniden ortaya koyuyoruz. 24 Nisan 1915’te Ermeni entelektüellerin ve cemaat liderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından Konstantinopolis’te tutuklanmasıyla başlayarak, bir buçuk milyondan fazla Ermeni tehcir edildi, katledildi veya bir yok etme kampanyası dahilinde ölümlerine yürüdü. Meds Yeghern’in kurbanlarını, bu yaşananların dehşetinin tarihte hiçbir zaman kaybolup gitmemesi için onurlandırıyoruz. Ve nefretin her türünün çürütücü etkisine karşı sürekli gözümüzün açık kalması için hatırlıyoruz. ”

Biden, “Ermenilerin hikâyesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz” ifadelerini kullandı.