Memurların Yararlandığı Doğum ve Ölüm Yardımı Güncel Tutarı Ne Kadar? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memurların Yararlandığı Doğum ve Ölüm Yardımı Güncel Tutarı Ne Kadar?

Devlet memurları; çocuğu olması durumunda doğum yardımı, eş ve çocuklarının ölümü halinde ölüm yardımı yapılmakta, ayrıca memurun ölümü halinde önceden belirlenen bir kişiye ya da aile fertlerine ölüm yardımı yapılmaktadır.


Ölüm yardımının miktarı memur maaş katsayısındaki artışa bağlı olarak artarken, doğum yardımın miktarı ise doğum sayısına göre değişiklik göstermektedir.

Devlet memurlarının doğum yardımı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda 15 Mayıs 2015 tarihinden önce yer alan hükümlere göre, memura çocuğu olduğunda 2500 gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı tutarında doğum yardımı ödeniyordu.

Yapılan değişiklikle, 657 sayılı Kanunun doğum yardımına dair düzenlemesi kaldırıldı ve memurlara sabit tutarlarda (doğum sayısına göre miktarı değişen) doğum yardımı ödenmesi uygulamasına geçilmişti.

2015 yılında itibaren belirlenmiş olan doğum yardımı miktarı; 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında ise hiç değişmedi.

2021 yılı için herhangi bir değişiklik yapılmadı. Doğum yardımı tutarları ile; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vede Hazine ve Maliye Bakanlığın ortak kararı ile artırılabiliyor.

2021 yılında çocuğu olan memur (çocuğun canlı doğması); birinci çocuk için net 300 TL, ikinci çocuk için net 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için net 600 TL doğum yardımı alacak.

Devlet memurlarının ölüm yardımı

Memur olmayan eşinin ölümü durumunda, kendisine en yüksek Devlet memuru aylığı tutarında ölüm yardımı yapılır.

Aile yardımı ödeneğine müstahak çocuğunun (üvey çocuklar dahil) ölümü durumunda ise, kendisine en yüksek Devlet memuru aylığı tutarında ölüm yardımı yapılmakta Ölüm yardımı yapılmasında, çocuk sayısı bakımından herhangi bir sınırlama söz konusu kesinlikle değildir.

Kendisinin ölümü halinde ise, sağlığında kuruma bildirmiş olduğu kişiye; kimseyi bildirmemiş eşine ve çocuklarına; bunlar yoksa anne ve babasına; bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek Devlet memuru aylığın iki katı tutarında ölüm yardımı yapılır.

Buna göre, 2021 yılının ilk yarısında; Eşi ölen memur, “1.575 TL” tutarında ölüm yardımı alacak.

Çocuğu (üvey çocuk dahil) ölen memur, “1.575 TL” tutarında ölüm yardımı alacak.

Memurun ölümü halinde, ölüm yardımının ödenebileceği kişiler “3.150 TL” tutarında ölüm yardımı alacak.